SUA au crescut impozitele pentru bogati

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 10:23
1612 citiri
SUA au crescut impozitele pentru bogati

Congresul american a adoptat marti seara o lege prin care SUA creste nivelul de impozitare asupra gospodariilor care au venituri mai mari de 450.000 de dolari pe an.

Adoptarea acestei legi permite evitarea evitarea curei de austeritate a "zidului bugetar", reprezentand o victorie pentru Barack Obama asupra fiscalitatii in fata republicanilor, anunta Agerpres.

"Unul dintre pilonii campaniei mele prezidentiale era de a schimba un cod al impozitelor ce era prea favorabil celor bogati in detrimentul clasei de mijloc", a declarat presedintele democrat intr-o alocutiune rostita la Casa Alba, putin inainte de ora locala 23:30 (04:30 GMT miercuri).

"In aceasta seara, am reusit acest lucru datorita vocilor unor democrati si republicani din Congres", a adaugat Obama, la circa 20 de minute dupa ce Camera Reprezentantilor, cu majoritate republicana, a urmat exemplul Senatului, dominat de democrati, si a adoptat un proiect de lege care sporeste mai ales nivelul de impozitare asupra gospodariilor cu venituri mai mari de 450.000 de dolari pe an.

O parte a republicanilor a acceptat sa voteze in favoarea acestei masuri, in pofida refuzului lor de principiu fata de orice suplimentare a presiunii fiscale, in contextul in care alternativa ar fi fost "zidul bugetar", insotit de cresteri de impozite pentru toti contribuabilii si de reduceri clare ale cheltuielilor statului federal, in special in domeniul apararii.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a salutat marti noapte acordul aprobat cu cateva minute mai inainte de Congres pentru a evita "zidul bugetar" si a declarat ca el isi tine astfel una dintre promisiunile din campanie de a stabili o fiscalitate mai justa.

Intr-un avertisment adresat adversarilor sai republicani ce ar putea fi tentati sa isi ia revansa dupa ce au fost nevoiti sa consimta asupra cresterilor de impozite pentru cei mai bogati, Obama a declarat de asemenea ca va refuza sa negocieze cu ei conditiile unei mariri legale a plafonului datoriei, necesara in primul trimestru al anului 2013.

#SUA fiscalitate, #impozitare SUA, #impozite sua, #SUA zid bugetar, #venituri SUA, #program Barack Obama , #USA