SUA: Bugetul Pentagonului va fi de 643 mld dolari pe 2013

Sambata, 19 Mai 2012, ora 13:10
1161 citiri
SUA: Bugetul Pentagonului va fi de 643 mld dolari pe 2013

Camera Reprezentantilor Statelor Unite a adoptat vineri un vast proiect de buget al Pentagonului autorizand cheltuieli de aproape 643 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2013. Textul a fost adoptat cu 299 de voturi pentru si 120 impotriva.

Cu 643 miliarde de dolari cheltuieli planificate, acest proiect de buget depaseste cu aproape patru miliarde de dolari ceea ce a cerut presedintele Barack Obama, noteaza AFP. De asemenea el este mai mare cu opt miliarde fata de nivelul stabilit vara trecuta printr-un acord bugetar intre cele doua parti.

Astfel, republicanii majoritari in Camera au ignorat amenintarea de veto din partea presedintelui Obama, care a vrut un respect pentru acordul de buget.

Proiectul de lege acorda un pachet de 554 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de functionare a Departamentului Apararii si unul de 88,5 miliarde pentru operatiunile militare americane din Afganistan.

El contine de asemenea un pasaj ce autorizeaza o eventuala utilizare a fortei impotriva regimului iranian "daca este necesar", adica in cazul in care acesta ar ameninta Statele Unite sau pe aliatii lor cu arme nucleare.

In afara de cel in legatura cu Iranul, textul adopta de asemenea pozitii controversate fata de Coreea de Nord. Astfel, un amendament aprobat de Camera ar permite desfasurarea de arme nucleare tactice in Peninsula Coreea, un gest considerat "periculos si imprudent" de democratul Adam Smith, cel mai inalt responsabil al partidului presedintelui in Comisia de Aparare.

Potrivit lui Smith, textul este de asemenea "provocator" fata de China si Rusia. Smith s-a declarat insa "in general" satisfacut de textul adoptat.

#buget pentagon 2013, #cheltuieli pentagon sua , #USA