SUA depaseste UE la exporturile catre China

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 08:48
1469 citiri
SUA depaseste UE la exporturile catre China

China a anuntat marti ca Statele Unite au depasit Uniunea Europeana ca prima destinatie a exporturilor sale, din cauza recesiunii din zona euro, relateaza AFP.

"Uniunea Europeana se afla in frunte, dar in prezent sunt Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Shen Danyang, cu prilejul conferintei de presa lunare. El a adaugat ca tarile din Asia de Sud-Est (ASEAN) au trecut in fata Japoniei, care a coborat pe locul patru.

Purtatorul de cuvant nu a oferit date, insa potrivit serviciilor vamale chineze, exporturile Beijingului spre Statele Unite s-au ridicat la 289,3 miliarde de dolari intre ianuarie si octombrie, in timp ce volumul exporturilor spre Uniunea Europeana a fost de numai 276,8 miliarde de dolari pe aceeasi perioada.

Volumul total al schimburilor Chinei cu UE ramane in continuare mai ridicat decat cel cu Statele Unite, Beijingul importand mai multe produse europene decat americane.

"Zona euro a intrat in a doua recesiune", a adaugat Shen dupa ce a constat ca, in cursul verii, cresterea economica la nivelul acesteia a fost negativa pentru al doilea trimestru consecutiv.

Comentand incetinirea cresterii comertului exterior al Chinei, Shen a declarat ca "va fi, cu siguranta, foarte dificil sa atingem obiectivul nostru de crestere cu 10% a comertului exterior in acest an".

In primele zece luni ale anului, comertul exterior a progresat cu numai 6,3% in raport cu aceeasi perioada din 2011, exporturile fiind in crestere cu 7,8%.

In 2011, exporturile Chinei s-au majorat cu peste 20 %, iar importurile cu aproximativ 25%, incheie AFP.AGERPRES

#exporturi SUA China, #exporturi Uniunea Europeana China, #zona euro recesiune, #comert exterior China , #USA