SUA, pe cale sa rezolve problema plafonului datoriei publice

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 08:58
1604 citiri
SUA, pe cale sa rezolve problema plafonului datoriei publice

Camera Reprezentantilor de la Washington a aprobat marti, fara conditii, ridicarea plafonului datoriei Statelor Unite pana la 15 martie 2015, o masura pe care Senatul trebuie, de asemenea, sa o adopte pentru a evita definitiv riscul intrarii in incapacitate de plata, anunta AFP.

Initiativa legislativa a fost adoptata cu 221 de voturi pentru si 201 impotriva, cu largul sprijin al democratilor carora li s-au alaturat 28 de republicani. Congresul are ragaz pana la 27 februarie pentru a adopta definitiv proiectul.

Republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor, anuntasera in cursul zilei ca renunta sa mai puna conditii pentru ridicarea plafonului datoriei, un anunt surprinzator asimilat cu o capitulare in fata presedintelui Barack Obama.

Infranti, ei au acceptat votul, desi imensa majoritate a republicanilor a votat impotriva.

Plafonul legal al datoriei, suspendat in octombrie dupa o aspra lupta parlamentara, a fost reactivat vineri la o valoare de 17.211 miliarde de dolari. Trezoreria a avertizat ca poate functiona numai pana la 27 februarie fara o noua aprobare de imprumut din partea Congresului, termen dincolo de care se profila falimentul.

Prin renuntarea la confruntare, republicanii inchid capitolul dureros al ultimilor trei ani. La fiecare scadenta a datoriei, ei au insistat sa obtina concesii privind reducerea cheltuielilor sau impotriva reformei sistemului de sanatate, initiata de presedintele Barack Obama.

'America nu are alta optiune decat sa isi plateasca facturile', a declarat marti democratul Steny Hoyer (Maryland).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sua datorii, #plafon datorii, #trezorerie sua , #USA