SUA: preturile de consum au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii patru ani

Vineri, 15 Martie 2013, ora 16:09
2295 citiri
SUA: preturile de consum au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii patru ani

Preturile de consum in SUA au inregistrat in luna februarie 2013 cea mai mare crestere din ultimii patru ani din cauza cresterii pretului benzinei, arata datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii.

Luna trecuta, indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere de 0,7%, cea mai mare crestere de dupa luna iunie 2009, dupa ce a stagnat in luna ianuarie, transmite Reuters.

Economistii contactati de agentia de presa prognozau o crestere a preturilor de consum de 0,5%.

Benzina a fost responsabila pentru trei sferturi din cresterea preturilor de consum, in conditiile in care preturile la benzina au inregistrat o crestere de 9,1%. In schimb, pretul alimentelor a inregistrat o crestere de 0,1%.

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca Rezerva Federala va considera aceasta crestere a preturilor de consum stimulata de pretul benzinei doar un fenomen temporar.

"Am indoieli ca Fed este ingrijorata de inflatie in acest moment. Datele venite pana acum dau Fed mana libera pentru a fi extrem de agresiva pentru a cobori somajul", a declarat Stephen Stanley, economist sef la Pierpont Securities.

Daca se exclud insa preturile la alimente si energie, preturile de consum au crescut cu 0,2% in luna februarie, mai putin fata de avansul de 0,3% inregistrat in luna ianuarie.

Atata timp cat inflatia ramane scazuta, Fed are de gand sa mentina dobanda de referinta la un nivel apropiat de zero pana cand rata somajului va cobori cel putin pana la 6,5%. Urmatoarea reuniune de politica monetara a Fed va avea loc saptamana viitoare, iar economistii se asteapta ca Banca centrala sa mentina nemodificata dobanda de baza.

#crestere preturi consum SUA, #prognoze economie SUA, #evolutie preturi SUA, #politica monetara SUA , #USA