SUA rateaza obiectivul de a combate evaziunea fiscala pe plan international

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 08:36
1848 citiri
SUA rateaza obiectivul de a combate evaziunea fiscala pe plan international

Departamentul Trezoreriei americane a recunoscut joi ca si-a ratat obiectivul de a incheia inainte de sfarsitul anului 2012 negocierile cu 13 tari in vederea unui acord care ar facilita aplicarea legii americane de combatere a evaziunii fiscale, relateaza AFP.

Doar sapte tari (Danemarca, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Norvegia si Elvetia) au semnat si parafat acordurile-tip propuse de guvernul american, arata comunicatul ministerului.

Dupa ce a incheiat un acord cu Londra, Trezoreria indicase la inceputul lunii noiembrie ca este pe cale finalizeze un acord interguvernamental pentru care spera sa termine negocierile pana la sfarsitul anului cu 13 tari (Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Irlanda, Japonia, Mexic, Norvegia, Olanda, Spania) si trei teritorii autonome ale Marii Britanii: Guernesey, Jersey si insula Man.

Discutiile nu au avut rezultatul scontat decat cu sase dintre acesti parteneri. Scopul lor este sa aplice Legea de achitare a obligatiilor fiscale referitoare la conturile in strainatate (FATCA), pentru care Trezoreria si Fiscul american (IRS) au publicat joi decretele de aplicare, lansand astfel intrarea sa in vigoare, care urmeaza sa se faca in etape.

Votata in martie 2010, aceasta lege impune institutiilor financiare straine (EFE) sa transmita IRS informatii despre conturile detinute de contribuabili americani, cetateni ai SUA sau nu: numele si adresa titularului, balanta contului, sumele retrase si varsari brute etc.

Aceasta dispozitie, a carei aplicare a fost amanata pentru ianuarie 2014, risca sa plaseze institutiile financiare straine in unele tari in situatia de a fi in contradictie cu legile nationale despre protectia datelor.

La fel, negocierile actuale se poarta intr-un cadru in virtutea caruia tarile partenere ale SUA obliga institutiile financiare de sub jurisdictia lor sa transmita autoritatilor nationale informatiile cerute de SUA.

Aceste informatii ar fi transmise Washingtonului in mod automat, situatie in care institutiile financiare din aceste tari nu ar mai trebui sa informeze direct Trezoreria si Fiscul din SUA.

#SUA combatere evaziune fiscala, #spalare bani , #USA