SUA vor avea o crestere a PIB de 3%, dupa ce includ cercetarea in metodologia de calcul

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 10:28
1338 citiri
SUA vor avea o crestere a PIB de 3%, dupa ce includ cercetarea in metodologia de calcul
Sursa foto: The Telegraph

Economia americana va deveni oficial cu 3% mai mare in iulie, parte a unei schimbari de metodologie, in urma careia statistica americana va lua in calcul componente moderne ale PIB, precum drepturi de autor din industria filmului, cheltuieli de cercetare si dezvoltare, potrivit Financial Times.

Active de miliarde de dolari vor fi luate incluse in calculul PIB al celei mai mari economi din lume. Schimbarile vizeaza o imagine mai buna a activitatii economice in schimbare din SUA, scrie Financial Times.

Schimbarea este cea mai mare pentru statistica SUA incepand din 1999, cand activitatea institutiei a fost influentata puternic de adaugarea unor softuri noi pentru computer, a declarat Brent Moulton, responsabil de date privind economia nationala la Biroul Economic de Statistica al SUA.

"Introducem aceste schimbari majore si in datele din trecut - ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929 - astfel ca in fapt rescriem istoria economica", a spsus Moulton.

Schimbarile vor afecta totul, de la PIB pentru diferite state la stabilitatea inflatiei tintite de Rezerva Federala, si vor forta economistii sa redeschida dezbateri precum cele legate de profiturile companiilor sau cresterea economica.

Statele Unite vor deveni astfel una dintre primele tari care adopta noile standarde internationale pentru calculul PIB. In urma revizuirii, economia mondiala va deveni mai mare cu echivalentul unei tari precum Belgia.

In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt socotite in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final, un iPad, este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.

Cercetarea si dezvoltarea va fi clasificata drept investitie in noua metodologie, adaugand cea mai mare parte, de 2 puncte procentuale, la majorarea PIB al SUA. De asemenea, activitatile creative, precum film, programe TV, muzica, teatru si carte, vor adauga inca 0,5 puncte procentuale la PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica sua, #schimbare calcul PIB SUA, #metodologie calcul PIB, #cercetare calcul PIB , #USA