Ungureanu: Parteneriatul strategic cu SUA ramane de baza pentru Romania

Joi, 22 Martie 2012, ora 20:29
1330 citiri
Ungureanu: Parteneriatul strategic cu SUA ramane de baza pentru Romania

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a declarat, joi, ca Parteneriatul strategic cu SUA ramane unul dintre pilonii principali ai politicii externe a Romaniei.

"Parteneriatul strategic cu SUA ramane unul dintre pilonii principali ai politicii externe a Romaniei si unul dintre reperele centrale la relatia transatlantica structurata in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Ne bucuram de o relatie de incredere si de cooperare aprofundata cu SUA, care se bazeaza pe un larg sprijin politic din partea tuturor cetatenilor Romaniei", a spus Ungureanu la inaugurarea oficiala a noului sediu al Ambasadei SUA la Bucuresti.

El a aratat ca Declaratia de parteneriat strategic pentru secolul XXI dintre Romania si Statele Unite, care a fost formalizata la 13 septembrie cand a avut loc vizita presedintelui Traian Basescu la Washington, este "prima confirmare formala a caracterului strategic al relatiei bilaterale Romania-SUA".

"Acesta este primul document politic bilateral care consacra parteneriatul strategic dintre cele doua state lansat in 1997. El marcheaza etapa superioara atinsa in cadrul cooperarii bilaterale oferind in acelasi timp cadrul necesar extinderii, diversificarii si intensificarii colaborarii romano-americane pe un spectru mult mai larg de domenii", a spus Ungureanu.

El le-a multumit celor care au contribuit la finalizarea discutiilor pentru acest document, context in care i-a mentionat pe fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, care au participat la eveniment, precum si pe fostii ministri de externe.

"Dati-mi voie sa profit de aceasta ocazie sa le multumesc tuturor celor care prezenti astazi in sala ca invitati ai Ambasadei americane au contribuit la acest moment, la parteneriatul strategic care are foarte multi autori, chiar daca are un singur semnatar: domnule presedinte Iliescu, domnule presedinte Constantinescu, domnilor fosti ministri de externe", a spus Ungureanu.

Premierul a vorbit si de acordul semnat de Romania si Statele Unite in domeniul apararii antiracheta.

"Reprezinta proiectul cu cea mai pronuntata incarcatura strategica din istoria parteneriatului romano-american. Decizia de dislocare in Romania a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta a reconfirmat dorinta comuna a celor doua state de a actiona ferm pentru asigurarea securitatii regionale si globale. In acelasi timp a transformat dimensiunea securitara in cea mai importanta componenta a parteneriatului strategic bilateral", a spus premierul.

Mihai-Razvan Ungureanu a spus ca Romania se afla in faza pregatitoare de implementare a acordului, "creand conditiile necesare pentru ca baza de la Deveselu sa devina operationala in 2015".

Premierul a subliniat ca Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite nu se rezuma doar la componenta de securitate si a aratat ca schimburile economice dintre cel doua tari au atins in 2011 2,3 miliarde de dolari, iar investitiile americane in Romania au depasit 900 de milioane de dolari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parteneriat USA Romania, #parteneriat SUA Romania , #USA