Uraganul Sandy a facut ravagii in New York. Vor face fata companiile de asigurari?

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 15:30
6842 citiri
Uraganul Sandy a facut ravagii in New York. Vor face fata companiile de asigurari?

Uraganul Sandy ar putea produce pagube de peste 20 de miliarde de dolari, dupa ce a afectat locuinte, cladiri de birouri si proiecte de infrastructura de pe Coasta de Est a SUA.

Pierderile acoperite de asigurari sunt de doar 7-8 miliarde de dolari, potrivit lui Charles Watson, de la Kinetic Analysis Corp, citat de Bloomberg, in timp ce compania Eqecat cifreaza pagubele care pot fi acoperite de asigurari intre 5 si 10 miliarde, potrivit New York Times.

Toate pierderile care depasesc aceste cifre, adica, potrivit estimarilor, intre 10-15 miliarde de dolari, vor fi suportate de statul american. Acesta va trebui sa acopere insa nu doar pagubele suferite de infrastructura, ci si pe cele provocate de inundatii, deoarece politele de asigurare obisnuite pentru persoane fizice si juridice nu acopera acest risc.

Programul national de asigurari in caz de inundatii a acoperit in 2011 daune de 1,3 miliarde de dolari, in urma uraganului Irene, in timp ce industria de asigurari a acoperit pagube totale de 4,3 miliarde pentru aceasta furtuna.

Industria de asigurari are in acest moment suficiente resurse sa acopere daunele estimate, a declarat Robert Hartwig, presedintele Insurance Information Institute, deoarece, companiile au avut pana acum, pentru 2012, pierderi minime din cauza dezastrelor naturale.

Nivelul real al pagubelor nu va fi insa cunoscut pana cand apele nu se vor retrage si se va face o verificare a tunelurilor de catre specialisti pentru o estimare exacta a reparatiilor necesare.

Vantul si inundatiile au cauzat pagube si la sistemele de distributie a energiei electrice, provocand inchiderea districtului financiar new-yorkez.

Este prima data din 1888 cand bursa din New York se inchide doua zile consecutiv din cauza problemelor meteo.

Sandy vs. Katrina

Uraganul Sandy a reusit sa afecteze distributia de electricitate pentru 2,1 milioane de locuinte din SUA, chiar inainte sa ajunga pe tarmul american, si se preconizeaza ca pana la 10 milioane de persoane este posibil sa nu aiba electricitate pentru o perioada de pana la 10 zile.

In noaptea de luni, inundatiile au afectat reteaua de distributie electrica din New York, astfel incat zone din Manhattan, inclusiv Wall Street, si Brooklyn, nu au avut energie electrica.

Pagubele pe care Sandy le-a provocat infrastructurii publice pot fi comparate cu cele cauzate de Katrina.

Insa Katrina a fost cel mai costisitor dezastru natural pentru natiunea americana prin pierderile pe care le-a provocat sectorului privat: pagube de 41,1 miliarde de dolari pentru proprietatile asigurate, potrivit datelor Insurance Information Institute.

PIB-ul american, afectat

Sandy ar putea sa reduca PIB-ul american din trimestrul patru cu 0,1 - 0,2%, conform estimarilor lui Mark Vitner, senior economist in cadrul Wells Fargo Securities, in conditiile in care acest indicator economic s-a apreciat cu 2% in trimestrul trei.

"Avem o pierdere din (n.r. oprirea) activitatilor, care este dificil de recuperat", a declarat Vitner. "Daca ai un restaurant si ai inchis azi, oamenii nu vor servi doua pranzuri maine", a mai adaugat acesta.

Companiile din sectorul aerospatial au fost afectate, atat prin anularea mai multor curse aeriene, dar si din cauza inchiderii mai multor uzine, precum cea Boeing de langa Philadelphia, unde lucreaza peste 6.000 de persoane.

Companiile din sectorul energetic au inchis mai multe rafinarii si unitati de productie de energie si este posibil sa treaca trei-patru saptamani pana la reluarea activitatii normale.

Nu in ultimul rand, vanzarile specifice sezonului sarbatorilor de iarna vor fi si ele afectate, mai ales in ceea ce priveste hainele si accesoriile.

#uragan Sandy, #pagube uragan Sandy, #pierderi economice SUA, #dezastru natural SUA , #USA