Uraganul Sandy, probabil al doilea cel mai costisitor din istorie

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:47
3046 citiri
Uraganul Sandy, probabil al doilea cel mai costisitor din istorie

Noile estimari ale pagubelor provocate de uraganul Sandy se cifreaza la 30-50 miliarde de dolari, ceea ce ar face acest uragan cel mai costisitor din 2005, cand Katrina a devastat orasul New Orleans.

Mai mult, si prognozele pentru distrugerile acoperite de asiguratori s-au dublat, pana la nivelul de 10-20 de miliarde de dolari.

Comparativ, pagubele cauzate de uraganul Irene in 2011 au fost evaluate la 10 miliarde de dolari, in timp ce distrugerile provocate de Ike, care a devastat Statele Unite in 2008, s-au ridicat la 20 de miliarde de dolari, potrivit Eqecat.

Subliniind impactul "intreruperilor de curent" in estul tarii, compania a revizuit, de asemenea, cresterea costului pagubelor acoperite de asiguratori, care va cuprins 10-20 de miliarde de dolari, adica de doua ori mai mult decat la prima estimare, scrie Mediafax.

"Este foarte posibil ca pagubele asigurate cauzate de Sandy sa fie mai importante si mai ridicate decat tot ce am putut vedea de la Katrina", a anuntat David Smith, vicepresedintele Eqecat, in timpul unei conferinte telefonice.

Katrina, cu "pagube asigurate" intre 40 si 60 de miliarde de dolari, ramane catastrofa naturala cea mai costisitoare din istorie.

Totalizand "pierderile economice", agentia de evaluare Moody's estimeaza costul uraganului Sandy la 50 de miliarde de dolari: 30 de miliarde pagube, in special prejudicii aduse gospodariilor, si 19,9 de miliarde "pierderi de productie" care vor fi in principal suportate de sectorul financiar.

Pentru prima data de la 11 seprembrie 2011, Bursa din New York s-a inchis timp de doua zile consecutiv din cauza intemperiilor.

"Indicatorii economici saptamanali si lunari vor fi afectati de Sandy, dar impactul asupra PIB-ului va fi foarte limitat", a explicat joi Mark Zandi, economist-sef la Moody's Analytics, in timpul unei conferinte de presa telefonice. Potrivit lui, eforturile de reconstructie care vor fi realizate dupa Sandy vor compensa astfel costul pagubelor materiale din 2013.

Comparativ cu cele aproximativ 15.600 de miliarde de dolari ale PIB-ului american, pagubele provocate de Sandy vor ramane, in orice caz, limitate.

Drept urmare, Moody's a decis sa nu revizuiasca preveziunile de crestere economica pentru Statele Unite, a anuntat Zandi.

Cu toate acestea, Fitch, alta agentie de evaluare financiara, apreciaza ca este "inca prea devreme" pentru a evalua costurile provocate de uraganul Sandy, mai ales in sectorul energiei.

Mai multe milioane de locuinte erau private de curent in Statele Unite dupa trecerea Sandy, care s-a soldat cu 85 de morti in tara dupa ce provocase moartea a 51 de persoane in Haiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pagube Sandy, #valoare distrugeri Sandy, #uragan Sandy SUA , #USA