Urmeaza si dezintegrarea SUA? California isi cere independenta: Suntem a sasea economie a lumii!

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 13:07
11297 citiri
Urmeaza si dezintegrarea SUA? California isi cere independenta: Suntem a sasea economie a lumii!
Foto: compute.info

Primavara anului 2019 ar putea fi momentul in care statul american California va decide daca mai ramane sau nu in componenta actualei uniuni federale.

Totul depinde de rezultatul unei initiative cetatenesti, care, daca va fi aprobata in 2018, ar putea da startul dezintegrarii SUA prin primul pas, intitulat Calexit, dupa cum mentioneaza intiatorii propunerii pe portalul Yes California.

Calexit ar putea face sa para alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA doar un incident politic minor, o miscare secesionista dupa modelul Brexit in Statele Unite fiind aproape de neconceput cu un an in urma.

Nu este un fenomen singular, texanii solicitand si ei, la mai putin de o luna dupa referendumul din Marea Britanie, organizarea unui referendum pentru declararea independentei statului Texas.

Californienii par insa ceva mai decisi in acest sens si sunt motivati si de cateva elemente socio-economice care dau apa la moara organizatiei aflate in spatele campaniei Yes California Independence.

"Suntem a sasea economie a lumii. Din punct de vedere economic suntem mai puternici decat Franta si avem o populatie mai mare decat Polonia. Punctual, California se poate compara cu orice tara independenta si nu cu celelalte 49 de state ale SUA", arata initiatorii miscarii secesioniste.

In opinia lor, Statele Unite au ajuns sa promoveze valori care contravin stilului de viata traditional si valorilor impartasite de californieni.

Demersul are legatura si cu fondurile bugetare directionate pentru sustinerea altor state americane, liderii miscarii plangandu-se ca subventioneaza alte regiuni in detrimentul nivelului de viata al propriilor locuitori.

"Actiunile caritabile fac parte din cultura noastra, dar cand infrastructura Californiei se duce de rapa, scolile publice de aici sunt considerate cele mai proaste din intreaga tara, avem cele mai multe persoane fara adapost din SUA, rata saraciei este mare, iar inegalitatea sociala este in crestere, atunci nu mai avem loc pentru caritate", se mai arata in manifestul pentru sustinerea independentei Californiei.

Initiatorii miscarii de secesiune sunt convinsi de doua adevaruri fundamentale: acela ca statul californian exercita o influenta pozitiva asupra restului lumii si cel conform caruia California ar putea face mult mai mult din postura de tara suverana, decat din pozitia de stat component al SUA.

California a intrat in componenta Statelor Unite in 1850, dupa razboiul mexicano-american (1846-1848), dupa ce anterior a fost un stat federal al Mexicului.

#Calexit, #miscare secesionista SUA, #referendum independenta California , #USA