Zeci de mii de new-yorkezi afectati de uraganul Sandy vor fi relocati

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:25
2082 citiri
Zeci de mii de new-yorkezi afectati de uraganul Sandy vor fi relocati

Zeci de mii de new-yorkezi afectati de uraganul Sandy vor trebui sa fie relocati, a declarat duminica guvernatorul statului, Andrew Cuomo, citat de AFP.

In cadrul unei conferinte de presa acesta a insistat asupra temperaturilor din ce in ce mai scazute care fac casele fara electricitate de "nelocuit". Primarul New Yorkului Michael Bloomberg a apreciat ca numarul celor afectati doar in orasul sau este de "30 la 40.000 de persoane".

La sase zile dupa furtuna, aproximativ 730.000 de persoane sunt inca lipsite de electricitate in statul New York, dintre care aproape 140.000 in New York, a precizat Cuomo.

Situatia lor este si mai dificila din cauza deficitului de benzina indispensabila pentru generatoarele des folosite pentru incalzire.

Cuomo a declarat duminica ca exista "ameliorari" in ceea ce priveste benzina, insa a recunoscut ca problemele continua. "Este nevoie de rabdare", a spus acesta, in timp ce este inca nevoie, uneori, de ore de asteptare la statiile deschise pentru aprovizionare. Unele au impus si o rationalizare, limitand la 30 de dolari suma pe care fiecare sofer o poate cheltui pe benzina.

La randul sau, Bloomberg a insistat asupra "provocarii" reprezentata de relocarea a zeci de mii de sinistrati, comparand situatia cu cea a trecerii uraganului Katrina care a distrus New Orleans in 2005.

Insa in cazul Katrina, multi oameni au parasit orasul si nu s-au mai intors a subliniat acesta. "Aici oamenii raman si asta este o provocare pentru noi", a adaugat el.

Primarul a vorbit de asemenea despre alegerile prezidentiale de marti, mentionand ca se face totul pentru a asigura scrutinul, insa, a adaugat acesta "asta nu va fi usor".

Metroul este in mare parte refacut la New York, insa autoritatile au insistat de asemenea ca new-yorkezii sa nu se astepte la o revenire la normal luni.

#uragan Sandy pagube New York, #metrou New York uragan Sandy , #USA