Documentele publicate de WikiLeaks afecteaza imaginea SUA

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 13:27
1738 citiri
Documentele publicate de WikiLeaks afecteaza imaginea SUA

Documentele confidentiale privind razboiul din Irak, publicate vineri de site-ul WikiLeaks, afecteaza imaginea Statelor Unite in ceea ce priveste drepturile omului, a apreciat luni presa oficiala chineza, precizeaza Mediafax.

"Scurgerea de documente dezvaluie lumii partinirea si sistemul de dubla masura cu care Statele Unite au trambitat drepturile omului peste tot pe planeta", a apreciat intr-un editorial China Daily.

"Acest lucru ridica un mare semn de intrebare privind imaginea autoproclamata a Statelor Unite, campioni mondiali ai drepturilor omului", a adaugat cotidianul.

Documentele publicate de WikiLeaks mentioneaza cazuri de violente, torturi, violuri si chiar crime comise de politisti si de militari irakieni impotriva prizonierilor, pe care armata americana a decis sa le ignore.

Documentele evidentiaza de asemenea "numeroase cazuri de crime de razboi, care par evidente din partea fortelor americane, precum uciderea deliberata a persoanelor care incercau sa se predea", afirma site-ul.

Notand ca Pentagonul a incercat sa impiedice publicarea celor 400.000 de documente secrete privind razboiul din Irak, China Daily a apreciat ca, "in loc sa condamne crimele de razboi, autoritatile americane au facut tot ce le statea in putere pentru a inabusi opinia publica".

"Statele Unite isi vor pierde credibilitatea daca nu pot face fata propriilor incalcari ale drepturilor omului", a conchis ziarul.

#documente, #sua, #wikileaks , #Wikileaks