Fostul bancher elvetian,colaborator cu Wikileaks, a fost condamnat

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 00:25
1056 citiri
Fostul bancher elvetian,colaborator cu Wikileaks, a fost condamnat

Fostul bancher elvetian Rudolf Elmer, care a oferit de mai multe ori WikiLeaks date privind clienti de banci care ar fi incercat sa scape de Fisc, a fost condamnat miercuri de un tribunal din Zurich la o amenda cu suspendare pentru incalcarea secretului bancar, anunta Mediafax.

Tribunalul de prima instanta din Zurich l-a gasit vinovat pe Elmer, in varsta de 55 de ani, ca a incalcat secretul bancar de mai multe ori, precum si de coercitie si amenintare in mai multe cazuri, dar l-a gasit nevinovat de o alerta cu bomba care il viza pe fostul sau angajator, Julius Baer.

Judecatorul Sebastian Aeppli l-a condamnat pe Elmer la o amenda pecuniara totala de 7.200 de franci elvetieni (5.500 de euro), insotita de o suspendare de doi ani.

Judecatorul a afirmat ca acuzatul a "facut parte timp de mai multi ani din lumea bancara" si a "profitat" de aceasta situatie. Motivul lui Elmer nu a fost lupta impotriva evaziunii fiscale, potrivit lui Aeppli, ci "concedierea sa".

Elmer, care a fost un director al filialei Bancii Julius Baer din Insulele Caiman, a fost acuzat ca a transmis nume ale unor clienti la presa si la Fiscul elvetian, dupa ce a fost concediat in 2002 de angajatorul sau - una din cele mai importante banci private elvetiene - din cauza unor "dezacorduri".

Elmer a luat cu el numeroase documente interne, inainte de a parasi cladirea.

In urma acestor informatii, potrivit presei elvetiene, proceduri pentru evaziune fiscala in mai multe tari au fost initiate impotriva unor clienti ai bancii.

Elmer s-a aparat miercuri dimineata in instanta, explicand ca a ajuns sa inteleaga treptat, gratie functiei sale de director, ca activitatile bancii Julius Baer in insulele Caiman sunt "imorale, neconforme cu etica si ca au luat o intorsatura penala".

Potrivit acestuia, constatarea l-a determinat sa "actioneze impotriva sistemului bancar offshore".

Elmer a furnizat de doua ori informatii site-ului WikiLeaks: o data in 2007 si a doua oara luni, direct fondatorului site-ului, Julian Assange, caruia i-a furnizat doua noi CD-uri continand, potrivit acestuia, numele unor clienti bancari care ar fi incercat sa scape de Fisc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancher, #wikileaks, #secrete bancare, #evaziune fiscala , #Wikileaks