Gitenstein a avertizat Washingtonul ca AGRI ar putea concura cu Nabucco - WikiLeaks

Sambata, 27 August 2011, ora 11:58
1347 citiri
Gitenstein a avertizat Washingtonul ca AGRI ar putea concura cu Nabucco - WikiLeaks

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a trimis Washingtonului, la 17 februarie 2010, o telegrama diplomatica - dezvaluita de WikiLeaks - in care avertiza ca proiectul AGRI ar putea concura cu Nabucco in ceea ce priveste achizitionarea gazului azer. 

Telegrama diplomatica a fost redactata dupa o discutie pe care secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a avut-o cu un consilier economic al Ambasadei SUA, dupa intoarcerea sa dintr-un turneu in Azerbaidjan si Georgia, relateaza NewsIn.

Telegrama nu este clasificata, poarta doar mentiunea "numai pentru uz oficial" si este adresata, printre altii, ambasadorului Richard Morningstar, trimisul special al SUA pentru energie in Eurasia.

In telegrama, Gitenstein mentioneaza ingrijorarea guvernului roman in legatura cu sansele de reusita ale proiectului Nabucco si spune ca Romania cauta sprijin american pentru initiativa sa AGRI, proiect prin care doreste sa devina un nod energetic regional si sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia.

De asemenea, atrage atentia ca Azerbaidjanul nu si-a luat un angajament scris, asa cum ar fi dorit Romania, in ceea ce priveste preturile si cantitatea de gaz pe care este dispus sa o furnizeze pentru AGRI.

In ceea ce priveste partenerul georgian, Romania se teme ca va fi suspus unor "presiuni externe negative", ce i-ar putea slabi angajamentul fata de proiect.

Gitenstein apreciaza in telegrama ca pentru reusita AGRI este esentiala atragerea de investitori privati.

"Desi Guvernul Romaniei insista public ca proiectul gazoductului Nabucco este in continuare principala sa prioritate in materie de securitate energetica, cauta activ surse si rute alternative pentru importul de gaze naturale", isi incepe ambasadorul telegrama adresata Washingtonului in februarie 2010.

Romania a semnat acorduri de cooperare energetica bilaterala cu Azerbaidjan, Turkmenistan, Georgia si Armenia, informeaza ambasadorul.

Dupa o recenta vizita "deschizatoare de drumuri" la Baku si Tbilisi, oficialii romani promoveaza acum un proiect de Interconector Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI) care sa aduca gaz azer catre Europa, prin Romania.

Romanii vor sa devina un nod regional pentru tranzitul gazului caspic, dar recunosc ca initiativa AGRI va concura, in linii mari, pentru acelasi gaz azer ca si Nabucco, scrie ambasadorul Gitenstein in telegrama trimisa in februarie 2010. 

#nabucco, # agri, # wikileaks, # scrisoare diplomatica , #Wikileaks