Julian Assange: WikiLeaks actioneaza in interesul public

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 00:51
1521 citiri
Julian Assange: WikiLeaks actioneaza in interesul public

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, afirma ca site-ul sau publica "faptele fara teama", actionand in interesul public, si precizeaza ca nu se opune razboiului, deoarece exista si "razboaie justificate", conform unui articol de opinie publicat marti de cotidianul The Australian, informeaza Mediafax.

Dezvaluirile facute de WikiLeaks, care a publicat mii de documente ale armatei americane legate de Irak si Afganistan si apoi numeroase note diplomatice, "nu au facut rau pana acum nici unei persoane, din cate stim", afirma Assange.

New York Times, Le Monde, The Guardian, El Pais si Der Spiegel au publicat dezvaluiri bazate pe documentele WikiLeaks, insa numai site-ul "a fost victima atacurilor celor mai violente atacuri si a acuzatiilor guvernului aemrican si ale acolitilor acestuia", spune el.

Departamentul de Stat american, urmat de oficiali australieni, canta "un refren fals", afirmand ca dezvaluirile WikiLeaks pun in pericol vieti omenesti, securitatea nationala si cea a fortelor armate, adauga Assange.

El declara ca nu sustine o pozitie de principiu impotriva razboiului si recunoaste ca exista si "razboaie corecte", in cazul in care natiunile au dreptatea de partea lor.

"Dar nimic nu este mai eronat decat un guvern care isi minte poporul in legatura cu razboaiele si le cere apoi cetatenilor sai sa-si puna in joc vietile si impozitele pentru aceste minciuni", spune Assange.

Fondatorul WikiLeaks aminteste si o decizie din 1971 a Curtii Supreme a Statelor Unite, care apara dreptul ziarelor de a publica "documente secrete ale Pentagonului" privind razboiul din Vietnam.

Articolul nu face nici o referire la urmarirea judiciara impotriva lui Assange, arestat marti dimineata la Londra, dupa ce s-a predat politiei, in cadrul unei anchete privind acuzatii de viol deschise de autoritatile suedeze.

Assange compara campania de dezvaluiri a WikiLeaks cu reportajele din Primul Razboi Mondial semnate de Keith Murdoch - tatal actualului magnat de presa Rupert Murdoch -, care a denuntat modul in care generalii britanici au condus batalia de la Gallipoli, unde au murit mii de militari australieni.

"Dupa aproape un secol, WikiLeaks publica tot fara teama fapte care trebuie facute publice", scrie el.

"Furtuna declansata astazi in jurul WikiLeaks subliniaza necesitatea de a apara dreptul tuturor mediilor de informare de a dezvalui adevarul", adauga Assange. 

#documente secrete, #julian assange, #wikileaks , #Wikileaks