UE si SUA vroiau sa "pacaleasca" tarile sarace privind schimbarea climei

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 00:11
1804 citiri
UE si SUA vroiau sa "pacaleasca" tarile sarace privind schimbarea climei

UE si SUA se intelesesera in acest an sa isi sincronizeze eforturile in fata pozitiei tot mai coordonate a tarilor emergente pe tema climei, existand discutii privind oferirea de asistenta pentru a le castiga de partea lor, potrivit unor note publicate de Wikileaks si citate de EUObserver, informeaza Mediafax.

Una din notele diplomatice dezvaluite de site-ul de informatii Wikileaks descrie o intanire intre adjunctul emisarului special american pentru Schimbarea Climei, Jonathan Pershing, si comisarul european pentru Schimbarea Climei, Connie Hedegaard, la 11 februarie in acest an.

In timpul acesteia, Hedegaard ar fi cerut o cooperare intensificata pentru a contracara pozitia adoptata de Brazilia, Africa de Sud, India si China.

A fost abordat de asemenea subiectul sensibil al asigurarii unei asistente de catre tarile bogate - 30 de miliarde de dolari - pentru ca partenerii lor mai saraci sa poata lua masuri impotriva efectelor imediate ale schimbarilor climatice.

Hedegaard ar fi intrebat de asemenea daca Statele Unite ar avea nevoie sa faca vreun "calcul contabil creativ" in ceea ce priveste partea care le revine din banii promisi, potrivit notei diplomatice publicate de WikilLeaks si citate de EUObserver.

Cele doua parti au discutat despre Acordul de la Copenhaga, care fusese adoptat recent, oficialul american descriind drept posibile planurile de a determina cat mai multe state sa semneze acordul.

Pershing a apreciat de asemenea promisiunile facute de mai multe state importante in cadrul acordului drept "opace". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #sua, #ue, #schimbarea climei , #Wikileaks