WikiLeaks: pierderi de peste 480.000 de euro pe saptamana

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 23:17
1251 citiri
WikiLeaks: pierderi de peste 480.000 de euro pe saptamana

Site-ul WikiLeaks se confrunta cu dificultati financiare, pierzand peste 480.000 de euro pe saptamana de la inceputul difuzarii notelor diplomatice americane, a explicat fondatorul site-ului, Julian Assange, intr-un interviu acordat ziarelor elvetiene Tribune si 24 heures, relateaza AFP.

Intrebat daca multiplele presiuni pe care le suporta ar putea sa aiba efect asupra activitatilor sale, Assange a explicat: "din punct de vedere personal, nu. As zice chiar ca presiunile imi accentueaza hotararea". "Dar din punct de vedere financiar este altceva", a adaugat el.

"Pierdem peste 600.000 de franci (480.438 de euro) pe saptamana de la inceperea difuzarii telegramelor diplomatice.

Pentru a ne continua activitatile, este nevoie de o modalitate sau alta de recuperare a acestor bani", a adaugat el. Australianul, care beneficiaza in prezent de un regim de eliberare conditionata in Marea Britanie, asteapta un proces privind posibila sa extradare catre Suedia, unde este cautat pentru "agresiuni sexuale".

Data procesului urmeaza sa fie stabilita in cadrul unei audieri prevazute pentru marti la Londra. La randul sau, Washingtonul intentioneaza sa il urmareasca pentru spionaj dupa publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor telegrame diplomatice americane.

Julian Assange a recunoscut intr-un interviu la sfarsitul lui decembrie pentru Sunday Times, ca dificultatile financiare l-au determinat sa semneze un contract pentru editarea unei autobiografii.

"Nu vreau sa scriu aceasta carte dar trebuie sa o fac", a afirmat el, adaugand ca "a cheltuit deja 200.000 de lire sterline in justitie" si pentru a "apara si pastra WikiLeaks pe linia de plutire".

El a dezmintit totusi ca a primit deja jumatate din suma prevazuta, respectiv 1,1 milioane de lire sterline (1,2 milioane de euro).

"Contrar a ceea ce s-a spus, nu am incasat 1,1 milioane de lire sterline pentru a-mi scrie biografia. As putea primi 1,1 milioane de lire sterline in cativa ani in cazul in care cartea mea se va bucura de un mare succes", a precizat el.

El a dezmintit zvonurile potrivit carora a depus o cerere de azil in Elvetia, explicand ca problema ramane deschisa.

"Ne gandim la tara cea mai potrivita in materie de securitate pentru mine si echipa mea. Nu am hotarat nimic. Elvetia ramane o posibilitate", a explicat el. "Nu excludem nici Australia", a adaugat fondatorul WikiLeaks. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #julian assange , #Wikileaks