Se pregateste o razie in magazinele online din UE

Joi, 26 Martie 2015, ora 17:04
2254 citiri
Se pregateste o razie in magazinele online din UE
Foto: AEF Media

Toate operatiunile de comert electronic din Uniunea Europeana vor fi supravegheate de inspectorii de concurenta ai Comisiei Europene, pana in vara anului viitor.

Anuntul a fost facut de comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, care spera ca masura va elimina barierele din comertul online dintre cele 28 de state membre.

Vestager a anuntat ca a luat masura controlului extins timp de un an dupa ce a observat o serie de obstacole puse in calea dezvoltarii comertului electronic din UE.

Printre acestea se umara si restrictiile aplicate de unele companii pentru cetatenii altor state europene, relateaza agentia Reuters.

Mai exact, la ultimul control efectuat in piata online in ultimul trimestru al anului 2013, Philips, Samsung si retailerul german Media Saturn au fost prinsi practicand preturi diferentiate la acelasi produs pentru clientii din zone diferite ale Europei.

Piete locale

Conform datelor statistice prezentate de CE, unul din doi europeni a efectuat cumparaturi online in cursul anului trecut.

Cu toate acestea, doar 15% dintre bunuri au fost achizitionate dintr-un alt stat membru UE.

"Este timpul sa dam deoparte barierele din comertul electronic, una dintre componentele de baza ale unei Piete Digitale Unice reale. Sper sa avem rezultatele preliminare ale controlului la mijlocul anului viitor.

Este o perioada lunga, dar care reflecta scopul acestei investigatii", a spus Margrethe Vestager.

Autoritatea pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene va trimite o serie de chestionare pentru fiecare guvern in parte, dar si diverselor companii prezente pe piata digitala de pe continent.

Printre restrictiile pe care CE le vizeaza sunt cele impuse de limba, preferintele consumatorului, legislatie si, in principal, comportamentul anticoncurential al firmelor.

Preturi dupa clienti

Pana acum, o scurta privire aruncata de inspectorii de concurenta ai Comisiei a reliefat faptul ca multe companii practica preturi diferentiate pentru clientii din diverse zone ale Uniunii.

Noua razie in piata electronica intentioneaza sa sanctioneze aceste abuzuri.

Vestager a mentionat ca ancheta nu este indreptata strict impotriva companiilor americane, desi inclusiv comportamentul acestora fata de clienti va fi analizat.

"Nu este o chestiune de nationalitate, ci una de comportament", a mai spus comisarul european pentru concurenta.

Printre principalii suspecti de pe lista se numara producatorii de obiecte electrice si electronice.

Comisia poate actiona legal impotriva firmelor care sunt descoperite cu nereguli.

Cazurile precedente trimise in instanta au vizat institutii bancare si farmaceutice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert electronic UE, #inspectie concurenta comert electronic, #comportament abuziv firme , #Comert online