Comert online: au crescut vanzarile cu 59% in 2009

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 20:07
2599 citiri
Comert online: au crescut vanzarile cu 59% in 2009

Valoarea totala a cumparaturilor realizate online in Romania in primele trei luni ale anului si care au fost platite cu cardul bancar a crescut cu 59% comparat cu aceeasi perioada a anului anterior, cifrandu-se la 18,58 milioane de euro, a apreciat Romcard, institutia care supervizeaza aceasta industrie.

Aproape 17 milioane de euro s-au tranzactionat prin sistemul de plati online ePayment al grupului Gecad. Numarul de tranzactii inregistrate pe magazinele online romanesti in aceasta perioada a fost de aproape 256.000, iar prin platforma ePayment au fost derulate 220.000 de tranzactii.

„Comertul electronic nu este foarte afectat de conditiile economice actuale, contrar asteptarilor din piata(...) si estimam ca ponderea platilor online prin card a crescut la un procent de 20-22% din totalul metodelor de plata”, afirma Carmen Sebe, Director General GECAD ePayment.

Supriza anului o constituie declinul achizitiilor de produse IT, care au scazut cu 22% fata de anul trecut, iar acum principalele achizitii sunt de servicii telecom, servicii turistice, achizitii de cadouri si alte produse.
In sectorul telecomunicatiilor, numarul tranzactiilor a crescut in ianuarie-martie 2009 cu 85% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special datorita evolutiei pozitive a companiilor care ofera servicii de telecomunicatii.

Turismul si transporturile reprezinta segmentul care a inregistrat cea mai buna evolutie, numarul tranzactiilor fiind cu 111% mai mare fata de primul trimestru al anului trecut.

„Se considera ca turismul va fi printre cele mai afectate domenii, dar ofertele speciale practicate de diferiti operatori de turism si transporturi au atras insa clienti si au generat o crestere puternica a vanzarilor”, explica Carmen Sebe.

Segmentul serviciilor, care ocupa acum locul trei in topul tranzactiilor, dupa numarul comenzilor efectuate in magazinele ce lucreaza cu GECAD ePayment, a inregistrat o crestere cu 80% fata de aceeasi perioada din 2008, principalele servicii solicitate fiind cele de acces la continut si gazduire web.

Cea mai spectaculoasa evolutie in sectorul serviciilor a fost inregistrata de asigurarile online care au luat avant in 2009, numarul asigurarilor incheiate online fiind de peste cinci ori mai mari decat in Q1 2008.

In ceea ce priveste retailul online, singurul segment afectat a fost cel al produselor hardware IT care, in sistemul ePayment, a inregistrat un numar de tranzactii mai redus cu 22% decat in primul trimestru al anului trecut si a fost depasit, ca numar de comenzi, de vanzarile de bilete la concerte si spectacole. Acestea, la randul lor, au crescut de peste trei ori, ca urmare a numeroaselor concerte anuntate in acest an.

In timp ce vanzarile pentru produse hardware au scazut, tranzactiile cu produse software au crescut cu 123%. Alte produse cu o evolutie foarte buna a numarului de comenzi achitate cu card bancar, la categoria retail online, au fost florile, cadourile, jucariile, cartile si confectii. La nivelul intregului sector al retailului online, numarul tranzactiilor online a fost cu 80% mai mare decat in primele trei luni ale anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o nouă versiune premium a browserului său, Chrome Enterprise Premium, destinată clienților business care doresc o securitate îmbunătățită și funcții avansate de navigare....
#c, #comert, #it, #online, #vanzari , #Comert online