Cumparatorii de Black Friday, intre "conteaza, acolo, orice reducere" si "e pacaleala"

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 13:02
1801 citiri
Cumparatorii de Black Friday, intre "conteaza, acolo, orice reducere" si "e pacaleala"

Bucurestenii au mers vineri in marile centre comerciale sa vada care-i treaba cu reducerile de Black Friday, insa, cu putine exceptii, le-au gasit numai in magazinele de electronice si electrocasnice, unde au stat la coada si doua ore sa cumpere ceva sau au plecat spunand ca "nu se merita".

Intr-un mall din Capitala, vineri dimineata, nu e mai multa lume decat de obicei in cursul saptamanii. La intrare, doua fete impart pliante ale unui magazin cu reduceri de Black Friday. "Intra oamenii si ne intreaba unde sunt reducerile".

Marea masa a celor care misuna - adolescenti si tineri, varstnici, mame cu copii mici. Majoritatea se inghesuie, in cozi de zeci de oameni, intr-un magazin de electronice si electrocasnice.

"Mizele" sunt domestice: storcatoare de fructe, prajitoare de paine, televizoare mari cu ecran plat si alte aparate, mai mari sau mai mici. Angajatii magazinului poarta tricouri negre cu inscriptiile "Black Friday" si "20%", "40%" ori "60%".

La iesire, multi agenti de paza, care verifica toate bonurile, pentru ca sistemele de alarma contra furtului piuie de cele mai multe ori cand iese cineva cu un produs. "Totusi, nu au fost probleme", spune unul dintre agenti.

Coada abia se misca, sunt probleme cu calculatoarele, cu facturile, oamenii se agita ca asteapta de un sfert de ceas in fata casei de marcat, dupa ce au stat o ora-doua sa ajunga acolo.

La capatul unei cozi pentru telefoane mobile, oamenii afla ca nu pot cumpara si pe credit. Nemultumire, vociferari, casiera abia face fata situatiei. "Vai de capul meu!", exclama un alt angajat, in timp ce incearca sa remedieze situatia si sa-i indrume pe cumparatori.

In rest, oamenii se uita dupa ce-i intereseaza sau...se uita si-atat. "Am venit sa platesc o factura si-am zis sa ma uit si-aici. Am auzit de Black Friday - Vinerea Neagra, nu? Am fost si anul trecut si mi-am luat hota si inca ceva", spune o doamna in varsta, cercetand niste cutii.

Un cuplu de pensionari se uita, si ei, de la una la alta. "Am venit sa vedem ce-i cu Friday asta", rade femeia. "Dar cred ca i-o pacaleala", spune barbatul, considerand ca preturile sunt "umflate", iar apoi, cu reducerea, "se ajunge tot acolo".

Un alt cumparator intra in mintea comerciantilor si analizeaza: "Unele reduceri sunt bune, altele prea mici. Cred ca fac reducere la ce nu se vinde".

Langa el, o doamna uraste aglomeratia. "Nebunie, ca de fiecare data", spune ea, promitand sa nu mai vina cand sunt astfel de reduceri. "Trebuia sa se organizeze, sa se poata plati repede", adauga femeia, nemultumita de cat a stat la coada pentru un storcator de fructe.

Iar asta nu e singura nemultumire, pentru ca, spune ea, nici nu si-a luat marca pe care si-o dorea, pentru ca acel aparat costa, joi, 330 de lei, iar vineri pretul vechi era trecut 430 de lei, reducerea reala fiind de 10-20 de lei.

Doi tineri cauta un router pentru internet. De cumparat, insa, nu cumpara, convinsi fiind ca mai bine il iau "tot de pe net", unde ar gasi, zic ei, oferte mai avantajoase.

Nici altii nu sunt impresionati de reduceri. "Nu e mare diferenta, cel putin la produsele de calitate", spune un alt vizitator de Black Friday, in timp ce un altul spune ca nu merita sa se imprumute pentru a cumpara.

Exista, insa, si fani ai reducerilor, indiferent de procentul acestora. "Cat de putin, acolo, e multumitor. La pensiile mici, o diferenta, acolo, conteaza", spune o doamna, dupa cumparaturi.

Doi tineri, sot si sotie, au venit in pauza de la serviciu sa-si asorteze bucataria cu un frigider nou. Era redus la pret cu 400 de lei, dar nu l-au mai gasit. Dimensiunile "dramei" sunt insa minime. "Nu facem parte din categoria disperata sa cumpere astazi neaparat", spun ei.

O doamna pe la 35-40 de ani si-a luat televizor, sa aiba unul si in dormitor. Reducerea - de 300 de lei, o adevarata incantare, zice ea, pentru ca acesti bani "se pot duce la masa de Craciun". "O sa ma duc sa ma uit si la tablete", mai spune femeia.

Tableta sau televizor cauta si altii. Cei mai multi, daca nu gasesc, o lasa pe alta data. "Mai mergem in zilele urmatoare. Astazi, in niciun caz, cred ca-i teroare dupa 16.00", spune unul dintre cei iesiti cu portofelul neatins.

Acelasi mall, alt magazin, cu reduceri de pana la 50% la camere foto. Inauntru, insa, spatiul ramane aerisit. Nu se inghesuie nimeni, nici macar la ce e gratis, adica...la privit.

Cateva magazine de haine si incaltaminte au, si ele, reduceri. Insa nu de Black Friday, ci pentru sarbatori, pe perioade mai mari - pana la sfarsitul lui noiembrie sau chiar al anului.

O mama cu copilul in carucior a venit in cautare de hainute, jucarii si decoratiuni de Craciun. Oferta, insa, n-a fost pe placul ei. "Stiam ca, ?afara?, Black Friday e Black Friday, adica chiar se simte". Tot ea vine si cu solutia: "Il pregatim pe Mos Craciun. Merg maine la Targul Bebelusilor si la Gaudeamus, ca acolo gasesc tot timpul sa iau pentru cel mic".

Intr-un alt centru comercial, chiar in buricul targului, nici nu se simte ca e Black Friday. Opinie separata fac vreo doua magazine de haine, cu reduceri speciale pentru aceasta zi, in timp ce un magazin de jucarii are promotii pana la sfarsitul anului si...cam atat.

"Toate sunt scumpe. E o geaca cat un salariu", spune o femeie de varsta mijlocie. Cat despre ce oferta avantajoasa ar fi gasit de Vinerea Neagra, ea spune, razand: "La sireturi".

Altfel, oamenii isi vad de cumparaturile obisnuite, de stricta necesitate. O pensionara, de pilda, vine de la hipermarket, cu carne la caserola in sacosa.

"Mi-am facut cumparaturile obisnuite. Am vazut si sistemul din America, dar imi dau seama ca la varsta mea...E pentru cei mai tineri, mai rezistenti. Mai merg la haine, cand sunt reduceri, dar nici nu mai facem asa multe cumparaturi", spune ea.

Alti pensionari, sot si sotie, se aseaza putin dupa ce ies de la hipermarket, cu marfa in jumatate de plasa. "Ne-am dus la alimente, acolo nu-i nicio reducere. Vad ca e coada la electrocasnice, dar nu-i pentru banii nostri. Si mai e si inghesuiala", explica femeia.

Aproape goale sau doldora, buzunarele bucurestenilor n-au fost foarte solicitate de Black Friday, cel putin in prima parte a zilei. S-au odihnit, asa cum se cuvine in zi de sarbatoare, vorba unui batran gura-casca la mall. "De, ce sa-i faci daca, in Vinerea asta Neagra, au tinut post si n-au vrut sa dea dezlegare la reduceri...".

#magazine Black Friday, #vanzari Black Friday Romania, #Vinerea Neagra magazine Bucuresti, #cumparatori Black Friday , #Comert online