Piata de plati electronice din Romania este de 15 ori mai mica decat cea din Polonia

Joi, 16 Mai 2013, ora 14:17
2284 citiri
Piata de plati electronice din Romania este de 15 ori mai mica decat cea din Polonia

Piata de plati electronice din Romania va ajunge anul acesta la o valoare de aproximativ 260 milioane de euro, spre deosebire de cea din Polonia care este estimata la patru miliarde de euro, potrivit estimarilor facute de cel mai mare procesator din plati online de pe piata locala, PayU Romania.

In 2012, doar PayU a intermediat 2,8 milioane de tranzactii, in valoare de 177 milioane euro, a declarat directorul PayU Romania, Daniel Nicolescu.

Potrivit oficialului, piata de plati electronice locala creste anual cu aproximativ 30%, iar acest ritm se va mentine pana cand va ajunge la pragul de un miliard de euro. In acel moment, a spus Daniel Nicolescu, piata se va stabiliza si va continua sa creasca cu aproximativ 20%.

Estimarea pentru piata de plati online pentru 2012 este de 260 milioane euro, cu posibilitatea de a ajunge in 2013 la 290 milioane euro.

Per total, piata ecommerce din Romania este cam la 1,2 - 1,4 miliarde de euro, incluzand aici toate instrumentele de plata - card, ramburs, carduri cu rate, transfer bancar.

Spre deosebire Romania, piata de plati online din Rusia este de 12 miliarde de euro pe an, iar cea din Polonia de patru miliarde de euro.

Piata de plati electronice reprezinta totalitatea tranzactiilor intre un client si un comerciant, generate prin intermediul mediului online, indiferent de modalitatea de plata, potrivit reprezentantului PayU Romania.

Domeniile in care comertul online este cel mai dezvoltat, in Romania, sunt turismul, platile de utilitati si eTail (retail online). Cresterile cele mai mari sunt in zona de eTail (80% pe an) si in nisa platilor de utilitati, care au o crestere de aproximativ 60% pe an.

Comisionul perceput de catre PayU Romania, la fiecare tranzactie online, este intre 2,5 si 3%.

Anul trecut, serviciile de plata online PayU Romania erau folosite de peste 2.500 de magazine online, iar in prezent numarul acestora a ajuns la 3.000.

Cea mai mare plata online

Cea mai mare plata online din 2012 a fost de peste 8.000 de euro, pentru un pachet de servicii turistice. E un fapt, care demonstreaza ca afacerile online din Romania au inceput sa-si miste rotitele, chiar daca 85% dintre romani nu au efectuat vreodata o plata online.

#piata plati online Romania, #piata plati electronice Romania, #comert online Romania 2012 , #Comert online