SUA si UE pot ramane fara un acord de transfer date. Consecintele economice ar fi enorme

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 17:56
1998 citiri
SUA si UE pot ramane fara un acord de transfer date. Consecintele economice ar fi enorme
Foto: Carefree Group

Comertul global ar putea inregistra un nou soc generat de lipsa unui acord de transfer al datelor electronice intre piata europeana si cea de peste Atlantic, reclama mai multe organizatii de profil din SUA si Uniunea Europeana.

In eventualitatea in care Bruxellesul si Washingtonul nu ajung la o solutie privind transferul datelor personale pana la sfarsitul acestei luni, consecintele in comertul derulat intre cele doua piete ar putea fi enorme, relateaza revista International Business Times.

Impact devastator

Curtea Europeana de Justitie a decis la inceputul lunii octombrie sa suspende acordul Safe Harbour care a stat la baza transferului de date electronice cu caracter personal intre Europa si Statele Unite, sub suspiciunea incalcarii dreptului la intimitate de catre agentiile de spionaj americane.

Prevederile actualei legislatii de protectie a datelor electronice din interiorul UE interzic transferul de date cu caracter personal in afara granitelor blocului comunitar, afectand operatiunile a peste 4.000 de forme care activeaza pe ambele tarmuri ale Atlanticului.

Impactul asupra schimburilor comerciale dintre cele doua regiuni poate fi insa mult mai mare, dupa cum reflecta o scrisoare adresata presedintelui Barack Obama, sefului CE, Jean Claude Junker si celor 28 de lideri nationali ai UE de catre Camera de Comert a Statelor Unite, Consiliul Industriei IT, Digital Europe si Business Europe.

"Problema schimbului de date trebuie rezolvata de urgenta sau consecintele se vor dovedi enorme pentru miile de afaceri si milioanele de utilizatori afectati de aceasta masura", se arata in documentul facut public de agentia Reuters.

Cele 4 organizatii au solicitat si o perioada de tranzitie pentru implementarea noilor prevederi legale pentru firmele de dimensiuni medii si mici, care s-au bazat pana in toamna doar pe normele trecute in acordul Safe Harbour.

Termen limita

Liderii de la Washington si Bruxelles au termen final sfarsitul acestei luni pentru a concepe un nou acord, iar companiilor cu activitate pe ambele piete li s-a fixat acelasi deadline pentru a gasi canale alternative prin care sa realizeze transferul de date.

Printre datele afectate de blocada initiata de europeni se numara si cele care vizeaza politicile corporatiste obligatorii din interiorul multinationalelor sau modelele unor clauze contractuale.

O sursa din randul negociatorilor a precizat ca un acord politic in aceasta privinta ar putea fi obtinut in timpul ramas pana la blocarea negocierilor, dar, in privinta detaliilor legale care vor insoti acordul, lucrurile nu sunt atat de simple.

Reprezentantii grupurilor de afaceri de pe ambele tarmuri ale Atlanticului avertizeaza ca toate mecanismele de transfer al datelor intre cele doua piete sunt puse in pericol de decizia suspendarii acordului Safe Harbour si ar putea avea un impact major asupra tuturor tranzactiilor derulate intre cele doua regiuni.

Reprezentantii institutiilor europene cu atributii in domeniul protectiei datelor se vor reuni pe 2 februarie pentru a decide ce masuri de executare silita ar trebui intreprinse impotriva firmelor, in cazul in care mecanismele de transfer date folosite de acestea contravin legislatiei europene si un alt acord nu va fi semnat pana atunci.

In urma cu doi ani, dezvaluirile privind actiunile de supraveghere si spionaj initiate de serviciile secrete ale SUA au aratat ca agentiile de informatii ale guvernului american recoltau date despre cetatenii europeni direct din bazele de date ale unor companii precum Apple, Google sau Facebook fara vreun acord prealabil al Bruxellesului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord transfer date UE SUA, #protectie date personale UE, #spionaj SUA , #Comert online