Comertul se dezbraca de tabuuri: Afaceri infloritoare cu produse second hand de lux

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 13:45
2168 citiri
Comertul se dezbraca de tabuuri: Afaceri infloritoare cu produse second hand de lux

Produsele scumpe ale unor marci renumite pot aduce un profit generos celor care aleg sa renunte la acestea dupa ce le-au purtat de cateva ori. Noul trend al achizitiei de marfuri de lux purtate le-a permis unor cumparatoare ahtiate de peste ocean sa-si recupereze o parte din banii investiti in achizitia unor haine si accesorii purtand semnatura unor designeri celebri.

Marie Green, un stilist de moda din San Diego, a descoperit in urma cu doi ani site-ul RealReal, un loc unde tranzactiile cu haine si accesorii de lux se desfasoara non-stop. Pana atunci, sumele anuale investite de ea in sesiunile de shopping atingeau cifre intre 12.000-20.000 de dolari.

Marfurile puse in vanzare de Marie i-au adus in cont 50.000 de dolari, suma pe care nu credea sa o mai recupereze vreodata.

"Mi-a schimbat cu adevarat viata", spune Green, care nu doar vinde lucrurile ingramadite in sifonier, ci si cumpara. Iar nivelul cheltuielilor cu noile achizitii, putin purtate, se ridica la doar 6.000-10.000 de dolari intr-un an, se arata intr-un articol al revistei Bloomberg.

Reciclare de lux

RealReal este doar unul dintre site-urile frecventate de impatimitele modei. Vanzari de produse de lux la mana a doua se intalnesc pe o multime de alte patforme digitale, inclusiv site-ul parizian Vestiarie Collective. Vanzarera acestor produse din gama superioara a industriei modei este o adevarata reciclare a unor produse care altfel ar ramane inmormantate pe vecie in sifoniere.

In plus, pentru cei care le cumpara, avantajul este evident, din moment ce mai toate produsele se apropie de 50% din pretul de magazin.

"Am trecut de la o era in care cumparam un produs pentru tot restul vietii la una in care, cumparam, folosim si dam mai departe", sustine Fanny Moizant, co-fondator al Vestiaire Collective.

Nivelul pietei second hand cu produse de lux se apropie de 19 miliarde de dolari, incluzand hainele, accesoriile, ceasurile si bijuteriile puse in vanzare in acest moment, conform estimarilor facute de Claudia D'Arpizio, partener in cadrul firmei Bain & Co. Leather. Trendul de crestere al acestei piete este mai accentuat decat cel al intregii industrii de moda. In Marea Britanie, de exemplu, nivelul cumparaturilor din ultimii ani indica un procent de 80% din totalul populatiei feminine care detine in garderoba produse de 10 miliarde de lire sterline.

Graba strica... piata

In unele cazuri, poti sa scapi de produsele de lux din garderoba si sa obtii chiar si profit. RealReal, fondat in urma cu trei ani si jumatate in San Francisco, lucreaza in baza unei aplicatii care iti indica valoarea de piata a unui bun in functie de vanzarile inregistrate pana atunci si de referintele de piata din momentul lansarii. Astfel, produsele second hand a peste 500 de branduri primesc "pretul corect". Insa, graba unora dintre cumparatori pot duce pretul unui produs inclusiv la o valoare mai mare decat cea de achizitie. Gentile din piele de aligator Hermes, de exemplu, s-au vandut si la preturi mai mari decat cele din magazin, atunci cand un cumparator a dorit sa cumpere pe loc un astfel de accesoriu.

Incalcarea unui tabu

Pana acum un deceniu, termenul de marfa second hand ii facea sa roseasca automat pe fanaticii cumparaturilor de lux. Astazi, acestia sunt dispusi sa incalce tabuul impus generatiilor trecute, iar vestea este o usurare si pentru producatorii din segmentul de lux al industriei de moda, in conditiile in care clientii lor fideli isi recupereaza o parte din banii investiti si, mai presus de toate, pot cumpara marfuri la preturi exorbitante fara sa simta vreo remuscare. Si chiar daca afecteaza vanzarile din segmentul outlet, produsele second hand de lux au totusi meritul de a promova in continuare cateva marci exclusiviste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accesorii second hand, #second hand de lux, #reciclare marfuri de lux , #Cumparaturi online