Numarul conexiunilor fixe la Internet a crescut cu 60 la suta in prima jumatate a anului trecut

Joi, 01 Februarie 2007, ora 03:01
973 citiri

Numarul conexiunilor fixe la Internet in banda larga (broadband) a crescut cu 60 la suta in prima jumatate a anului trecut, ajungand la 731.000, potrivit estimarilor companiei de cercetare a pietei International Data Corporation (IDC).

'Pentru intreg anul 2006, estimam o crestere a conexiunilor fixe la Internet de circa 150 la suta fata de 2005', a spus Laurentiu Poescu, director de tara IDC Romania, intr-o conferinta de presa.

Succesul acestor solutii pe piata romaneasca se datoreaza in primul rand cresterii puterii de cumparare, dar si capacitatii companiilor de a cumpara solutii in banda larga, apreciaza directorul general Cisco Romania si Republica Moldova, Bogdan Constantinescu. In cursul anului 2006, aproape 1.000 de institutii educationale au fost conectate la Internet prin fibra optica, wireless fix si linii inchiriate.

"Accesul la Internet dedicat, rapid si cu costuri eficiente reprezinta baza infrastructurii necesare pentru dezvoltarea societatii informationale. Solutiile broadband au un rol esential in infrastructura de comunicatii si reprezinta cea mai puternica strategie pentru obtinerea unei dezvoltari economice durabile', a spus Constantinescu.

In viitor, piata va fi impulsionata de servicii cu valoare adaugata, dependente de pret si de existenta unei largimi de banda considerabil mai mare decat in prezent.

Potrivit studiului IDC, realizat la cererea Cisco Romania, la finele lunii iunie 2006 numarul de conexiuni fixe la Internet in banda larga a ajuns la 731.000, cea mai mare pondere fiind reprezentata de clientii rezidentiali, cu 83,3 la suta. Sectorul de afaceri ocupa 16,3 la suta, iar cel administrativ si educational - 0,5 la suta. Numarul retelor de cartier din totalul conexiunilor la Internet in banda larga a depasit 280.000.

Studiul IDC a acoperit mai multe tehnologii de acces la Internet si anume xDSL, cablu modem, acces wireless fix (inclusiv Wimax, LMDS, MMDS), LAN si altele.

Conexiunea la internet prin cablu este cea mai populara tehnologie de acces pentru clientii rezidentiali, cu 48,3 la suta din numarul total al conexiunilor, urmata de LAN cu 38,3 la suta si de serviciile DSL si Metrop Ethernet care sunt in curs de dezvoltare, 6,1 la suta, respectiv 1,3 la suta si altele cu 5,9 la suta.

Factorii care franeaza implementarea solutiilor de banda larga sunt dezvoltarea slaba a infrastructurii de retea in zonele rurale si veniturile scazute ale populatiei in aceste zone, dar si penetrarea slaba a PC-urilor in randul populatiei.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)