Romania are 120.000 de abonati la servicii de fibra optica

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 11:20
1648 citiri
Romania are 120.000 de abonati la servicii de fibra optica

FTTH Council Europe anunta ca Romania a intrat in clasamentul FTTH, cuprinzand statele europene in care peste 1% dintre conexiunile prin banda larga se realizeaza prin fibra optica, ocupand locul 13 din 17 state europene eligibile, informeaza NewsIn.

Clasamentul realizat de FTTH Council Europe face parte din studiul "Market Panorama", realizat de compania de cercetare IDATE.

Datele obtinute in prima jumatate a anului 2010 arata ca noile state membre ale Uniunii Europene conduc clasamentul, ocupand trei dintre primele cinci pozitii ale clasamentului.

Astfel, Lituania se afla in fruntea clasamentului, in fata unor piete de retele FTTH mai mature, precum Suedia sau Norvegia. Pe pozitiile 4 si 5 se situeaza Slovenia si Slovacia.

Anul acesta, singurul stat nou intrat este Romania, pe locul 13. Cu o rata de penetrare de 1,58%, Romania numara in prezent aproximativ 120.000 de abonati la servicii de fibra optica, majoritatea avand conexiune prin tehnologia FTTB.

"Clasamentul FTTH este un barometru recunoscut international pentru nivelul conexiunilor prin banda larga ale unei tari, prezenta in lista FTTH fiind o realizare importanta- Consiliul indeamna Romania sa continue demersul de implementare a conexiunilor prin fibra optica, guvernul jucand un rol important in reglementarea conditiilor de dezvoltare a jucatorilor pe aceasta piata" a declarat presedintele FTTH Council Europe, Chris Holden.

Bulgaria a inregistrat cel mai rapid progres in clasament, trecand de pe pozitia 16 pe 8 in prima jumatate a anului, rata de penetrare a conexiunilor FTTH majorandu-se cu 4%.

Lituania a inregistrat o crestere a ratei de penetrare pana la 3,3% din numarul total de conexiuni broadband.

Potrivit datelor FTTH Council Europe, Europa a atins 3,2 milioane de abonamente FTTH/B (aproape 4,5 milioane daca este inclusa si Rusia).

Implementarea retelelor de fibra optica continua sa se extinda tot mai mult in Europa, in prezent fiind 18 milioane de cladiri conectate prin tehnologia FTTH/B (peste 26 milioane incluzand Rusia), o crestere cu peste 6% in prima jumatate a anului 2010.

Majoritatea abonatilor FTTH (74%) sunt concentrati in opt tari, in ordinea urmatoare: Suedia, Franta, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Danemarca si Slovacia.

Dintre acestea, sase au deja un numar de abonati ce depaseste 200,000, iar Danemarca si Slovacia se apropie de aceste numere.

Economii importante din Europa, cum ar fi Italia si Franta sunt in continuare la finalul clasamentului, iar altele ca Marea Britanie, Germania si Spania sunt absente.

Clasamentul global FTTH are la baza definitiile FTTH/B agreate de cele trei Consilii FTTH.

Astfel, FTTH "fibre to the home" desemneaza conexiunea prin fibra optica care leaga caminul utilizatorului, iar FTTB "fibre to the building" indica conexiunea prin fibra optica de la nodul de distributie pana la cladirea cu utilizatori multipli.

Clasamentul include toate tarile cu mai mult de 200.000 de conexiuni prin banda larga, in care peste 1% dintre conexiuni sunt realizate prin fibra optica FTTH/B.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#abonati, #fibra, #optica tehnologie FTTB , #Fibra optica