Cum se transforma micile firme din Romania in giganti IT

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 19:00
4708 citiri
Cum se transforma micile firme din Romania in giganti IT
Foto: Daniel Giurea, ARIES TM

Numai in vestul tarii, in judetul Timis, exista in clipa de fata peste 700 de mici firme romanesti, care dezvolta aplicatii software si care, desi au poate cel mult 10 angajati, trebuie privite cu mare atentie si sprijinite, pentru ca dintre ele se pot ridica in orice moment giganti IT condusi de tineri antreprenori de talia lui Mark Zuckerberg.

Cu asta se ocupa Daniel Giurea, presedintele ARIES-TM, Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software Timisoara, care sustine 14 companii romanesti de top sa mearga la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona (MWC 2015), unde se vor aduna peste 100.000 de specialisti in domeniu.

Evenimentul pune in legatura cele mai noi si mai inovatoare startup-uri IT&C cu numele consacrate ale industriei, de la Facebook si Deutsche Telekom la Intel.

Este loc pentru toata lumea, iar Romania este prezenta si de aceasta data si are ce arata.

"Ganditi-va ca din astfel de startup-uri au aparut idei senzationale, care le-au transformat, mai tarziu, in gigantii multinationali de azi", spune Daniel Giurea, intr-un interviu acordat Business24, in care vorbeste despre importanta micilor firme IT care au impanzit Romania si sansele lor de succes.

ARIES-TM, cu sprijinul Ministerului Economiei, sustine prezenta a 14 companii romanesti la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile. Spuneti-ne cateva cuvinte despre acest congres si cat de importanta este prezenta Romaniei acolo.

Dupa cum intuim si din denumire, MWC este mult mai mult decat un targ obisnuit, este un congres.

In fiecare an, incepand din 1987, sub diverse alte denumiri, ca GSM World Congress, si din 2012 in Barcelona, an din care Romania participa cu un stand, se aduna aproape toti actorii importanti de pe scena telefoniei mobile.

Spun aproape, pentru ca, din pacate, de exemplu, Apple nu participa niciodata la evenimente mixte, de anvergura, ci doar la evenimentele proprii.

Gasim aici aproape 800 de operatori de telefonie mobila, precum si foarte multe companii din acest ecosistem, de la producatori de echipamente, terminale si dispozitive inteligente pana la producatori de aplicatii software.

Pe langa standurile respective sunt foarte multe conferinte si workshop-uri. Aici se ia pulsul la tot ceea ce se intampla major in aceasta industrie, se discuta despre tendintele anului si nu numai, iar acesta, cred eu, este de fapt cel mai mare castig pentru firmele participante, inclusiv pentru cele din pavilionul Romaniei.

Companiile care vor reprezenta Romania la Barcelona sunt alese pe spranceana. Care sunt criteriile dupa care au fost alese? Ce au ele deosebit in portofoliu? Faceti aceasta selectie in fiecare an?

Alegerea companiilor se face dupa doua filtre. Un filtru este reprezentat de profesionalism si, mai ales, inovare.

In fiecare an, dorim sa prezentam la Barcelona companii care sa ofere ceva nou pe piata tehnologiei.

Standul Romaniei implica lansari de produse, vorbim atat despre terminale, cat si despre solutii software.

Urmand aceasta cale dorim sa trecem de la eticheta de companii de "outsourcing" la eticheta de companii inovatoare, creatoare de solutii.

Al doilea filtru este reprezentat de partea administrativa. Standul Romaniei fiind finantat de catre Ministerul Economiei, o conditie importanta este ca firmele participante sa nu aiba datorii la bugetele de stat sau cele locale.

Este, daca vreti, o prima conditie de onestitate si de etica in afaceri.

Ce oportunitati sunt pentru aceste 14 companii in saptamana 2-5 martie, la Barcelona?

In primul rand, este vorba de networking. La acest congres vor participa aproape 100.000 de persoane, incepand cu reprezentantii firmelor expozante pana la cei mai marcanti antreprenori si executivi ai marilor companii multinationale.

Participarea la conferinte ne ofera posibilitatea sa fim martorii trasarii noilor tendinte in aceasta industrie si este o oportunitate extraordinara.

Ce vor prezenta ele, in cadrul acestei expozitii?

Accentul principal va fi pus pe lansarea de produse. Brasovenii de la Visual Fan aduc trei modele noi AllView - vorbim de X2 Soul Pro, E2 Sign sau Viva H7 Extreme -, iar la capitolul solutii software mentionam TrackGPS si Optimal SFA de la AROBS, iSpeedCam si SpeedGuard de la Codespring, IQboard al celor de la M&M MediaNet, ZivaCare si MyHealth lansate de Ropardo, iSchools de la Sphinx IT sau solutia Bubble a celor de la Simartis, acesta fiind lista scurta a lansarilor romanesti.

Printre speaker-ii confirmati pana in acest moment se afla Mark Zuckerberg (CEO Facebook), Timotheus Höttges (CEO Deutsche Telekom), Hans Vestberg (CEO Ericsson Group) sau Brian M. Krzanich (CEO Intel). Ce obisnuiesc acesti antreprenori sa impartaseasca la astfel de evenimente? La ce sa ne asteptam?

Ati enumerat cativa executivi de marca ai industriei, in capul listei fiind Zuckerberg. Imi aduc aminte de discursul sau de anul trecut, de la Barcelona, despre cat de normal ar fi sa avem acces gratuit la un pachet standard de servicii de internet, oriunde pe glob.

Sau ce normal ar fi ca operatorii sa ofere doar acces internet, nu si minute de convorbiri telefonice, aceasta ca si orice altceva sa fie rezolvat de catre aplicatiile mobile.

Cand ii asculti, acesti oameni ajung sa te socheze cu naturaletea cu care discuta de noi abordari, de noi paradigme.

Veti fi si dvs. acolo, la Barcelona, saptamana viitoare. Ce asteptari aveti de la aceasta editie a evenimentului?

In primul rand, am o agenda foarte incarcata, cu foarte multe intalniri. Sper sa reusesc sa ajung si la conferintele pe care mi le-am propus. Sunt patru zile in care esti inconjurat de multa lume si esti acaparat de informatie.

Chiar si fizic, trebuie sa alergi dintr-o locatie in alta, tinand cont de faptul ca evenimentul se desfasoara in doua locatii.

Legat de asteptari, in primul rand, ca organizator, ne dorim sa ne atinge obiectivele stabilite.

In al doilea rand, ne dorim consolidarea relatiilor cu asociatii omoloage din alte tari, pentru a facilita deschiderea spre noi piete, poate si prin misiuni economice sau alte evenimente de networking.

Si nu in ultimul rand, sa ne bucuram de cat mai multe lansari de succes la MWC 2015.

Aveti o experienta considerabila in managementul companiilor IT, fiind in acest moment si General Manager Dapredi Soft Systems si Country Manager Rapid Solution Software. Cum vedeti evolutia Romaniei pe acest segment din anii '90 pana acum?

Da, activez in acest segment inca din 1992, asa ca am fost martorul acestui boom al industriei IT din Romania.

Adevarul este ca inca din acei ani, imediat dupa deschiderea din 1990, s-a observat un interes deosebit al firmelor din strainatate pentru Romania, in primul rand, datorita existentei resursei umane inalt calificata pentru acest domeniu.

Asa au inceput sa apara si primele companii romanesti specializate in dezvoltarea de aplicatii software la comanda, acel "outsourcing".

Marele pas inainte, atingerea maturitatii antreprenorilor romani, s-a materializat prin trecerea catre inovare, catre realizarea de solutii proprii.

Cu alte cuvinte, antreprenorii romani au inteles ca e mai bine sa programezi o data si sa vinzi licente de utilizare.

Astazi discutam, de exemplu, in partea de vest a tarii, in judetul Timis, de peste 700 de firme dezvoltatoare de aplicatii, ceea ce este un lucru foarte bun.

Sa nu ne uitam la aceste companii ca la microintreprinderi nesemnificative, poate pentru ca au doar sub 10 angajati. Ganditi-va ca din astfel de startup-uri au aparut idei senzationale, care le-au transformat, mai tarziu, in gigantii multinationali de azi.

Companii mici exista si in alte zone ale tarii, iar in cadrul ARIES exista o preocupare continua de identificare si sprijinire a spiritului inovator, considerand ca acesta este cel mai important motor de dezvoltare al acestei industrii.

Foto: standul Romaniei la MWC 2014

ARIES-TM are in prezent peste 60 de firme membre, ale caror competente acopera toate domeniile industriei IT&C, din judeteleTimis,Arad, HunedoarasiCaras-Severin.

Companiile care vor reprezenta Romania la MWC 2015 Barcelona sunt M&M Medianet SRL, Sphinx IT SRL, Dapredi Soft Systems si Infobest Romania SRL din Timisoara; din Cluj vor participa Arobs Transilvania Sortware SRL, Codespring SRL, Altom Consulting SRL, Fortech SRL si Net Brinel S.A; din Bucuresti vor lua parte Simartis Telecom SRL si Rinf Outsourcing Solutions SRL.

La Barcelona sunt prezente, de asemenea, companiile Visual Fan SRL din Brasov, IT Six Global Services SRL din Craiova si Ropardo SRL din Sibiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Daniel Giurea ARIES TM, #Romania Congres Mondial Barcelona, #Congres telefonie mobila Barcelona , #Firme internet