ACTA, dublul malefic al SOPA

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 11:05
3817 citiri
ACTA, dublul malefic al SOPA

Proiectul de lege american anti-piraterie SOPA a fost amanat in SUA, insa a dat cale libera altor proiecte similare, precum ACTA, la care Romania a aderat fara nicio dezbatere publica, in prealabil.

ACTA, un acord international privind reglemetnarea proprietatii intelectuale a fost semnat de 22 de state UE, chiar imediat dupa ce proiectele americane SOPA si PIPA au fost amanate de catre congresul american, confruntat cu o presiune publica masiva, scrie CNN.com.

Daca "maximalistii dreptului de autor" nu pot face ca aceste legi sa fie adoptate, ei recurg la obtinerea acestor lucruri prin acorduri comerciale internationale, dar controlul obtinut este semnificativ mai putin, este de parere Mike Masnick de la TechDirt.

ACTA, Acordul Comerical Anti-Piraterie este un tratat comercial plurilateral, ce vizeaza contrafacerea bunurilor si distribuirea lor prin internet, si reprezinta, potrivit analistilor, un plan de salvare al industriilor de film si muzica, principalii pierzatori in ceea ce priveste incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

ACTA starneste proteste in Polonia, Irlanda, si in general la nivelul intregii Uniunii Europene (nu si in Romania), deoarece semnarea acestui act poate avea consecinte importante.

La fel ca mult alte acorduri comerciale, ACTA este un document confuz, nici macar semnatarii lui nu sunt de acord asupra modului in care ar trebui sa functioneze.

Felul in care acordul a fost impins inainte, a scapat si el de sub control: de la reuniuni secrete fara niciun fel de supraveghere legislatia la continut venit de la cetateni sau grupuri de interes.

Publicul larg a aflat de ACTA abia in 2008 cand, Wikileaks a publicat un document referitor la el. De atunci, schemele de proiect ale pactului au fost facute publice, si criticate in mod constant.

Confuzia privind ACTA vine si din faptul ca imbina contrafacerea cu pirateria, doua lucruri total diferite: daca contrafacerea este atunci cand un client este pacalit si cumpara un iPod fals, iar pirateria se refera la distributia unei copii neautorizate a unui film sau o melodie.

Astfel, fiind vorba de infractiuni diferite ar trebui create legi diferite, insa titularii drepturilor de autor ( studiourile de film sau casele de discuri) incearca adesea sa amestece masurile anti-pirateire cu cele anti-contrafacere, care sunt mai putin controversate. In aceasta privinta, ACTA este similar cu SOPA si PIPA.

Nu este clar ce efect va avea acest proiect, insa oponentii lui sustin ca va pune furnizorii de servicii de internet intr-o pozitie nesustentabila.

Masnick este de parere ca cea mai mare problema este ca pactul nu va schimba legislatia ci probabil va bloca legislatia in vigoare care reglementeaza in prezent intreprinderile, precum mass media de tehnologie si internet, care sunt in flux constant si sunt conduse de inovare.

De asemenea, criticii afirma ca activitatile ilegale de distribuire non-comerciala a fisierelor, care de obieci sunt gestionate de instante civile, ar putea fi transformate in fapte penale, caci acordul nu este clar in ceea ce priveste "scara comerciala" a pirateriei.

Exista o multime de alte dispozitii problematice in cadrul ACTA, referitoare la brevete si la chestiuni de copyright.

#ACTA, #SOPA, #controverse ACTA, #ACTA antipiraterie , #Infractiuni online