Bitdefender avertizeaza: Peste 12.000 de romani, inselati prin intermediul Facebook

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 15:50
1883 citiri
Bitdefender avertizeaza: Peste 12.000 de romani, inselati prin intermediul Facebook

Un numar de peste 12.000 de romani, utilizatori de Facebook, au cazut victimele unei escrocherii ce foloseste drept pretext un asa-zis concurs organizat de catre Orange Romania, atrage atentia compania Bitdefender.

Potrivit sursei citate, prin intermediul mesajului "Orange Romania iti da sansa sa castigi un Samsung Galaxy II, trebuie doar sa dai Like + Share. Succes!", postat pe Facebook cu titlul "Concurs Orange Romania", utilizatorii retelei de socializare sunt ademeniti.

"Un mecanism banal, in care trebuie sa faci doar doua click-uri, propulsat de forta premiului - un smartphone de ultima generatie si o tableta. Odata ce au dat Like, victimele s-au abonat, practic, la pagina respectiva, astfel incat vor primi in NewsFeed continutul postat pe aceasta, inclusiv link-uri periculoase. Pe de alta parte, cei care au dat Like pozei, ajuta indirect la popularizarea paginii escrocheriei. Actualmente, sunt peste 12.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o poza, si 10.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o alta imagine a premiului", explica specialistii Bitdefender.

Acestia precizeaza ca mai ingrijorator este faptul ca primul post pe pagina contine un link catre un torent, "lucru care ridica foarte multe semne de intrebare", dar ca "deocamdata, linkul nu duce nicaieri, insa nu este exclus ca torentul sa constituie canal de raspandire al unei amenintari informatice mult mai periculoase".

"Exista doua cai prin care utilizatorii pot cadea in cursa: fie le apare pe Perete sau in Fluxul de Stiri un mesaj care promoveaza concursul, fie in Fluxul lor de stiri apare un mesaj postat de un prieten, insotit o poza a premiului si instructiunile de participare. Pentru a intra in concurs, e nevoie de un Like si de un Share", se arata in comunicatul citat.

In vederea cresterii gradului de protectie a utilizatorilor pe canalele de social media, Bitdefender recomanda apelarea la produsele Safego, pe care producatorul roman de solutii antivirus le ofera gratuit.

Orange Romania a emis un comunicat oficial prin care ii avertizeaza pe utilizatorii de Facebook de pericolul acestei amenintari.

#Bitdefender inselatorie Facebook, #avertizare Bitdefender , #Infractiuni online