Europol a inaugurat un centru de combatere a criminalitatii cibernetice

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 11:17
1697 citiri
Europol a inaugurat un centru de combatere a criminalitatii cibernetice

Europol, agentia europeana de cooperare politieneasca, si-a deschis vineri, la Haga, un nou centru de combatere a criminalitatii cibernetice, ocazie cu care Uniunea Europeana si Statele Unite au semnat un acord pentru consolidarea cooperarii in acest domeniu.

Noul centru (EC3), instalat in sediul Europol, va avea ca misiune sa ofere expertiza in anchete si sa coordoneze informatii, dar nu va putea sa rezolve cazurile in locul fortelor nationale de politie, relateaza AFP si AP.

Cu un buget de 4,6 milioane de euro pentru 2013, EC3 va avea ca prioritati urmarirea organizatiilor care comercializeaza imagini cu acte de pedofilie, comit actiuni de "phishing" (furt de coduri, parole si date bancare) si practica fraude online.

Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a declarat vineri ca noul centru se va lupta cu organizatiile de crima organizata, care se bucura de o "Epoca de Aur".

Autorii de infractiuni online "sunt inaintea noastra cand vine vorba de imaginatie si cooperare", a spus Malmstrom, potrivit AP. Europol dispune de experti care monitorizeaza traficul pe internet si au capacitatea de a recupera date ale utilizatorilor pe care acestia le-au sters de pe telefoanele mobile sau hard-disk-uri.

Potrivit agentiei, in fiecare an sunt comise fraude la platile online cu cardul in valoare de 1,5 miliarde de euro, in timp ce recentele investigatii internationale asupra traficului pe internet de imagini cu abuzuri asupra copiilor au condus la arestarea a sute de persoane in intreaga lume.

Expertul Europol Valerio Papajorgji a declarat ca EC3 ii va urmari pe infractorii care incearca sa-si puna in practica activitatile in zone din internet si pe retele online care nu sunt in general accesate de utilizatorii obisnuiti sau de motoarele de cautare - asa-numitele "deep web" sau "darknet".

Centrul va lupta de asemenea impotriva programelor folosite pentru a fura date personale si informatii bancare din calculatoarele utilizatorilor si pentru a le goli conturile online.

#criminalitate informatica, #criminalitate cibernetica, #Europol acord , #Infractiuni online