Europol va cauta teroristii in social media. 15 ofiteri vor lupta online

Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:08
2337 citiri
Europol va cauta teroristii in social media. 15 ofiteri vor lupta online
Foto: Wikimedia

Europol va infiinta de luna viitoare un birou special pentru monitorizarea si desfiintarea conturilor de Facebook, Twitter si de pe alte retele de socializare folosite de islamistii radicali pentru propagarea mesajelor de violenta.

Unitatea va avea 15 ofiteri care vor tine sub supraveghere retelele de socializare pentru a bloca conturile Statului Islamic si ale adeptilor sai folosite pentru propaganda si recrutarea europenilor, anunta ziarul New York Times.

Cu zecile de mii

Reprezentantii Europol estimeaza ca numarul conturilor deschise pe Facebook si pe Twitter de adeptii Statului Islamic se ridica la cateva zeci de mii. Cel putin 100.000 de postari sunt facute zilnic pe Twitter, mai afirma politistii europeni.

In martie, Consiliul Justitiei si Afacerilor Interne din cadrul UE a mandatat Europol sa infiinteze o unitate specializata in reducerea nivelului de propaganda extremista si terorism pe internet.

Directorul Europol, Rob Wainwright, isi doreste o cooperare cat mai stransa intre noua unitate, fortele de politie si serviciile de informatii din statele membre UE, ca si cu companiile care administreaza retelele de socializare pentru a oferi un raspuns ferm acestei probleme.

Marea Britanie, Franta si Germania sunt principalele state europene de unde adeptii Islamului radical au recrutat o multime de tineri care s-au alaturat gruparii teroriste Statul Islamic.

Plecati in Siria au in Irak, acestia sunt folositi fie ca luptatori jihadisti sau, femeile, ca sotii pentru voluntarii inscrisi in ISIS.

Terorism intern

O parte din recrutii occidentali ai jihadistilor revin in tara dupa ce au fost radicalizati, agentiile guvernmentale exprimandu-si ingrijorarea ca acestia ar putea deveni atacatori in numele jihadului.

Saptamana trecuta, Franta si Tunisia au fost cutremurate de noi atacuri violente desfasurate de tineri in numele Statului Islamic.

Un alt caz este cel al unui tanar britanic de 17 ani care s-a sinucis detonand o bomba in Irak.

Nici familiile stabile nu scapa de influenta propagandei. De notietate este cazul celor trei surori din Anglia, care si-au abandonat caminele si, impreuna cu cei 9 copii, s-au alaturat miscarii jihadiste din Siria.

La mijlocul acestei saptamani, o familie britanica de 12 persoane, incluzand si bunicii si un bebelus a disparut brusc spre Siria dupa un popas facut in Turcia la intoarcerea din concediu.

Oficialitatile din Marea Britanie si Franta au initiat o serie de masuri comune cu comunitatile islamice pentru a contracara propaganda lansata de extremisti.

In acelasi timp, seful Europol estimeaza ca peste 5000 de vestici au calatorit in ultimul timp in Siria si Irak pentru a se alatura Statului Islamic, fiecare dintre acestia reprezentand un potential pericol la adresa securitatii in Europa.

Serviciile de spionaj britanice spun ca, in Regatul Unit, 500 de astfel de persoane expuse propagandei extremiste au revenit in tara, acestea fiind monitorizate constant.

Coordonatorul serviciului de contra-terorism din UE, Giles de Kerchove sustine ca noua unitate de politie va avea un rol important in efortul de a elimina mesajele radicale ale extremistilor islamici de pe internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#terorism intern UE, #unitate speciala Europol, #propaganda terorista internet , #Infractiuni online