Hackerii lovesc in pauza de masa. Companiile din Bulgaria, saracite de milioane de euro

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:17
3815 citiri
Hackerii lovesc in pauza de masa. Companiile din Bulgaria, saracite de milioane de euro
Foto: Pixabay

Companiile din Bulgaria au devenit tinta unor atacuri concertate date de gruparile de infractori din mediul online.

In ultimele 7 luni, pagubele s-au ridicat la 3 milioane de euro, modul de operare al hackerilor fiind deosebit de ingenios, raporteaza agentia Novinite.

Metoda "intermediarul"

Yavor Kolev, seful departamentului de Crima Organizata Transfrontaliera din Bulgaria, sustine ca pagubele au fost create folosind aceeasi metoda a "intermediarului in conversatie".

Practic, in timpul conversatiilor online dintre departamentele financiare ale unor firme din Bulgaria, hackerii au intervenit cu mesaje care i-au facut pe interlocutori sa creada ca vorbesc unul cu celalalt.

In final, victimele au virat suma de plata pentru serviciile si produsele comandate in alte conturi decat cele ale interlocutorilor reali.

Kolev a dat detalii si despre cele mai noi metode inselatorii prin Internet Banking.

In acest caz atacatorii au asteptat momentul pauzei de pranz pentru a gasi in retea calculatoarele unor contabili lasate pornite si a efectua diverse operatiuni bancare in numele acestora.

In cazul furturilor practicate prin metoda "intermediarul", hackerii trimit mai intai un mail cu un virus atasat, acesta copiind apoi datele existente in conversatiile anterioare si deschizand o discutie noua ca din partea unui client al firmei.

Nu au scapat de aceste atacuri nici companiile de top din Bulgaria, doua dintre aceste firme din Top 100 inregistrand pierderi de 150.000, respectiv 450.000 de euro de la inceputul acestei luni.

Anchetatorii de la Sofia sustin ca cele mai multe victime se regasesc in randul firmelor care folosesc programe software piratate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atacuri cibernetice Bulgaria, #hackeri, #pagube companii Bulgaria, #software piratat , #Infractiuni online