Raport: Numarul de atacuri informatice prin browser s-a dublat in ultimii doi ani

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 11:20
1386 citiri
Raport: Numarul de atacuri informatice prin browser s-a dublat in ultimii doi ani

Nivelul amenintarilor de pe internet a crescut la nivel global cu 6,9 puncte procentuale, 41,6% dintre utilizatori fiind atacati cel putin o data in acest an.

Infractorii cibernetici au folosit 10.604.273 de gazde unice, cu 60,5% mai multe fata de 2012, pentru a lansa aceste atacuri prin intermediul internetului.

SUA si Rusia sunt principalele gazde pentru resurse web malware, cu 25,54%, respectiv 19,44%, iar numarul de atacuri prin intermediul browser-elor s-a dublat in ultimii doi ani, ajungand la 1.700.870.654, se arata intr-un raport Kaspersky.

Cine risca cel mai mult?

Potrivit datelor inregistrate in 2013, 15 tari pot fi incluse in grupul cu risc ridicat, din cauza pericolului pe care le presupune navigarea pe internet. In Rusia, Austria, Germania, cateva foste republici sovietice si cateva tari din Asia, Kaspersky Lab a inregistrat 41-60% dintre tentativele de atac sesizate de utilizatori pe computerele lor.

In categoria tarilor cu risc mediu (21-40,99% dintre tentative), unde sunt clasate 118 tari, este si Romania, cu o rata de 33,2%. Intre tarile cu risc scazut se numara Cehia (20,3%, Slovacia (19,7%) si Singapore (18,5%), impreuna cu alte state din Africa.

Anul 2013 a inregistrat, de asemenea, o evolutie a problemelor de securitate legate de telefoanele mobile, atingand un nou nivel de maturitate in ceea ce priveste gradul de sofisticare si numarul acestui tip de amenintari.

Cele mai multe aplicatii malware pentru telefoane mobile au, in principal, scopul de a fura bani, si, ulterior, datele cu caracter personal. Android este in continuare tinta principala, atragand 98,05% dintre programele malware cunoscute.

Printre programele malware pentru mobile, troianul SMS a avut cea mai mare raspandire, respectiv 36%, fiind urmat de Backdoor, cu 26%.

Cele mai "populare" aplicatii vulnerabile exploatate de infractorii cibernetici

Din numarul total de tentative de exploatare a vulnerabilitatilor detectate, 90,52% au avut ca tinta Oracle Java. Aceste vulnerabilitati sunt exploatate in cadrul atacurilor de tip drive-by prin intermediul internetului si noile exploit-uri Java sunt acum prezente in o multitudine de pachete de exploit-uri.

Vulnerabilitatile Oracle Java au fost urmate de cele ale sistemului de operare Windows, 2,63%, si de cele ale Android-ului, 2,49%.

Infractorul anului

Obad, care este probabil cea mai remarcabila descoperire in domeniul de telefonie mobila din 2013, este distribuit prin mai multe metode, inclusiv botnet-uri mobile predefinite.

Acesta este, probabil, cel mai versatil malware pentru dispozitive mobile identificat pana in prezent, incluzand trei exploit-uri, un backdoor, troieni SMS, abilitati de bot si alte functionalitati suplimentare. Este un fel de briceag Swiss Army, care cuprinde o gama variata de instrumente diferite.

Kaspersky Lab a detectat aproape trei miliarde de atacuri malware pe computerele utilizatorilor. Un total de 1,8 milioane de programe periculoase si potential nedorite au fost detectate in cadrul acestor atacuri.

#malware raport, #atacuri informatice, #securitate internet , #Infractiuni online