Rusii acuza terorismul cibernetic: E un razboi pe timp de pace. Pagube de 3.000 de miliarde de dolari

Vineri, 27 Mai 2016, ora 16:48
6068 citiri
Rusii acuza terorismul cibernetic: E un razboi pe timp de pace. Pagube de 3.000 de miliarde de dolari
Foto: Wikimedia

Reprezentantul special al presedintelui Rusiei pe teme de securitate IT, ambasadorul Andrey Krutskikh, sustine ca infractiunile din mediul cibernetic au ajuns o amenintare globala, valoarea totala a pagubelor ridicandu-se la 3.000 de miliarde de dolari.

"Terorismul cibernetic, care este unul dintre cele mai oribile fenomene, este un tip cu totul nou de infractiune. Statul Islamic, spre exemplu, a invadat spatiul informational si este angajat in operatiuni de terorism cibernetic", a precizat diplomatul rus intr-un interviu acordat ziarului Kommersant, citat de agentia TASS.

Spre deosebire de occidentali, rusii sunt inclinati sa creada ca pagubele provocate de infractorii cibernetici merg spre nivelul maxim al estimarilor emise pana acum.

"Infractiunile din mediul online provoaca pagube colosale pentru intreaga planeta. Estimarile variaza de la 500 de miliarde pana la 2-3 mii de miliarde de dolari", a explicat Krutskikh.

Conform reprezentantului special al lui Putin, securitatea IT, tot mai vulnerabila la atacurile hackerilor, ingrijoreaza din trei motive cat se poate de serioase: folosirea continutului in scopuri politico-militare, terorism si alte infractiuni cibernetice.

"Unele tari se raporteaza strict la primul aspect, altele la celelalte doua", a explicat Andrey Krutskikh. Institutiile de stat din Rusia s-a confruntat cu 70 de milioane de atacuri cibernetice numai in 2015, conform estimarilor facute de Moscova.

"Cred ca in actualele conditii geopolitice din lumea moderna acest lucru ar putea fi descris ca 'un razboi pe timp de pace', date fiind particularitatile revolutiei in sfera noilor tehnologii IT&C si modului in care acestea sunt folosite", a mai spus reprezentantul diplomatic al Kremlinului.

Alaturi de Rusia, China si Statele Unite se confrunta cu un numar la fel de mare de atacuri cibernetice date de diverse organizatii criminale sau guverne adverse, iar Coreea de Sud vine pe locul 4 in randul tarilor vizate de infractorii din mediul online.

#infractiuni online, #pagube infractiuni cibernetice, #atacuri cibernetice Rusia , #Infractiuni online