Amenintarile cibernetice vor creste in volum si vor fi tot mai sofisticate

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:23
1560 citiri
Amenintarile cibernetice vor creste in volum si vor fi tot mai sofisticate

Dezvoltarea fulminanta a tehnologiei a insemnat un progres si o reconfigurare majora a modului in care companiile isi desfasoara activitatea. Noile tehnologii nu includ, insa, doar beneficii, ci favorizeaza si o serie de riscuri, precum cresterea breselor de securitate in cadrul companiilor.

Astfel, atacurile cibernetice s-au dezvoltat si creeaza pagube intr-o serie larga de domenii, iar pe viitor amenintarile vor creste in volum si vor fi din ce in ce mai sofisticate, potrivit specialistilor in securitate cibernetica prezenti la CLUJ CONNECTING DAY 2017.

Dispozitivele mobile, stocarea informatiilor in cloud-ul public, infrastructura cloud si comportamentul utilizatorului sunt principalii factori despre care profesionistii din domeniul securitatii considera ca prezinta un risc major in expunerea organizatiei unui atac cibernetic.

Cisco Visual Networking Index prognozeaza ca pana in 2020 cantitatea de date va creste in mod exponential, ajungand la 2.3 zetabiti, iar 66% din traficul pe internet va fi generat prin retele wifi si device-uri mobile. Astfel, se vor deschide noi oportunitati, in acelasi timp, aria de actiune a hacker-ilor va fi mult mai mare, in timp ce monitorizarea sistemelor informatice va deveni tot mai dificil de realizat.

Tinta atacurilor informatice nu vor mai fi doar companiile mari si cele din domeniul bancar la care ne gandim probabil cel mai des, ci si organizatii mici, medii care isi desfasoara activitatea in domenii cat mai diverse.

Avand in vedere ca aproximativ 50% dintre companii s-au confruntat cu un atac cibernetic si ca atacatorii isi rafineaza continuu tacticile, intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este cand se va intampla un astfel de atac si nu daca el va avea loc.

4 milioane de dolari - costul mediu al unui atac cibernetic

Dorin Pena, directorul general al Cisco Romania, a afirmat la Cluj Connectig Day ca principalele obstacole in asigurarea unei securitati a datelor sunt: bugetul alocat, compatibilitatea solutiilor folosite, lipsa de personal specializat si complexitatea solutiilor utilizate: "Peste 50% dintre organizatii folosesc intre 6 si 50 de furnizori de solutii de securitate."

Acesta a mai adaugat ca atacurile cibernetice s-au dezvoltat si creeaza pagube in domenii din ce in ce mai diverse.

"Costul mediu al unui atac cibernetic este de 4 milioane de dolari. Insa, nu toate atacurile sunt intr-o marja de 2 pana la 5 milioane de dolari. Sunt atacuri care creeaza un impact de zeci de milioane de dolari sau atacuri de mii de dolari. Problema este ca impactul devine din ce in ce mai mare, pentru ca suprafata in care hackerii pot sa activeze este din ce in ce mai vasta", a explicat Pena.

Nu vedem dusmanul, ca atare nu percepem amenintarea

Inovatia aduce servicii si beneficii majore, dar, fiind intr-o lume interconectata, dusmanii sunt acum invizibili, iar securitatea sistemelor informatice devine foarte importanta.

"Nu vedem dusmanul, nu ii vedem tunurile, arbaletele sau armatele, ca atare nu percepem amenintarea. Mai mult, nu percepem nici gradul nostru de expunere la atacuri, pentru ca, practic, sunt invizibile, deci nu le putem percepe cu simturile cu care am fost invatati sa o facem", a declarat, in cadrul Cluj Connecting Day, Marcel Borodi, presedintele companiei Brinel.

El a mai adaugat ca, din cauza dependentei de ceea ce se intampla in jur, este greu pentru cineva sa se fereasca de cei care nu au intentii tocmai bune, iar nevoia de securitate este una dintre nevoile umane de baza.

"Atat de mult suntem dependenti de ceea ce se intampla in jurul nostru incat nu putem sa ne ferim de altii care au interesul opus. Daca e sa ne raportam la piramida lui Maslow, observam ca nevoia de securitate este una de baza si vine dupa partea de nevoi fiziologice. Pentru o organizatie, dincolo de basic operation, de supravietuire, apare nevoia de siguranta, de securitate", a mai completat Borodi.

Anatomia unui atac cibernetic, LIVE, la Cluj Connecting Day

Pentru a intelege riscul la care se expun organizatiile, consultanti in securitate au evidentiat, la Cluj Connecting Day, anatomia unui atac cibernetic, ilustrand live cum se intampla un atac, cum este perceput de cel care il executa si de catre cel atacat si ce masuri pot fi implementate in astfel de cazuri.

Colaborarea in era digitala, automatizarea in retelele de campus, infrastructura IT fiabila si usor de administrat si solutii pentru centrele de date sunt alte cateva subiecte care au fost prezentate in cadrul Cluj Connecting Day.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cluj Connecting Day 2017 , #Internet hacking