Cyber criminalii: Cum arata fraudele online in Romania

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 12:40
1732 citiri
Cyber criminalii: Cum arata fraudele online in Romania

Confruntati cu o proliferare a fraudelor informatice organizate din Romania, agenti locali si ai FBI duc o lupta zilnica pentru a dejuca actiunile retelelor de criminalitate cibernetica, ce au metode din ce in ce mai sofisticate.

"Criminalitatea informatica este un fenomen care evolueaza rapid, trebuie tot timpul sa fim la curent cu ultimele evolutii", a declarat Virgil Spiridon, seful serviciului de lupta contra criminalitatii cibernetice din cadrul Politiei romane.

In Romania, acest flagel a gasit un teren fertil, favorizat pe de o parte de nivelul ridicat de cunostinte informatice din invatamant, iar pe de alta parte de numarul mare de tineri care nu isi gasesc locuri de munca la finalul studiilor si sunt sedusi de sansa de a se imbogati rapid.

Fraudele cele mai dese sunt falsele licitatii pe Internet, al caror succes depinde de credulitatea victimelor, subliniaza Spiridon.

O alta frauda curenta este cea de tip phishing, care permite obtinerea numerelor de carti de credit prin inselarea victimelor, care sunt facute sa creada ca se afla pe site-ul unei banci sau al unui magazin online.

"Sunt fara indoiala mai multi romani care comit fraude online cu carti de credit decat alti cetateni din aceasta parte a Europei", fara a se putea insa "stabili un clasament", a afirmat Spiridon.

"Criminalitatea cibernetica dispune de retele foarte specializate care se compun si se recompun in mod dinamic si au o capacitate extraordinara de adaptare", a declarat intr-un interviu pentru AFP un specialist al Serviciului Roman de Informatii (SRI), care a solicitat anonimatul.

"Provocarea consta in a intelege ce au facut delincventii pentru a sti ce vor face ulterior", a adaugat el.

Pentru a castiga aceasta "competitie" este indispensabila participarea regulata la formari care se bazeaza adesea pe experienta dobandita in urma operatiunilor de anihilare, pentru ca nu exista un manual, a subliniat acest expert.

De mai multi ani, autoritatile romane coopereaza strans cu politia federala americana, atat la formare cat si la anchete, dupa cum a subliniat directorul FBI Robert Mueller, in cursul unei vizite recente la Bucuresti.

O echipa de interventie comuna formata din agenti romani si ai FBI a fost creata la Bucuresti pentru a urmari infractorii cibernetici.

Interesul Statelor Unite pentru formarea expertilor romani este mare, avand in vedere ca peste 80 la suta dintre fraudele informatice comise din Romania vizeaza cetateni sau companii americane, potrivit politiei.

Pierderile suferite de acestea din urma se ridica la un miliard de dolari pe an, subliniaza ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

In pofida succeselor obtinute in ultimii ani, cu peste 820 de cazuri trimise in tribunale in 2010, continua sa existe obstacole. Legislatia nu este adaptata, iar pedepsele pronuntate sunt putin disuasive. In plus, potrivit expertului SRI, "exista fara indoiala o puternica ingerinta a crimei organizate in justitie".

Biroul FBI de pe langa ambasada americana deplange "durata lunga a proceselor, care pot dura mai multi ani, pedepsele prea usoare si faptul ca autorii fraudelor pastreaza adesea rezultatul activitatilor lor ilegale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cyber criminali, #fraude online romania, #fmi criminalitate cibernetica , #Internet hacking