Escrocheriile pe internet i-au costat pe americani 485 mil. dolari

Vineri, 11 Mai 2012, ora 19:45
1312 citiri
Escrocheriile pe internet i-au costat pe americani 485 mil. dolari

Escrocheriile pe Internet, printre care si furtul de identitate, platile online sau "fraudele in dragoste" i-au costat pe americani 485 de milioane de dolari in 2011, conform unui raport FBI.

Raportul anual al centrului de fraude prin Internet, codirijat de politia federala americana, a semnalat o crestere de 3,4 la suta a numarului de plangeri care denuntau escrocherii online, ajungand la 314.246 de plangeri semnalate in 2011, in Statele Unite.

Escrocheriile cele mai frecvente implica si FBI-ul, escrocii prezentandu-se drept politisti pentru a accede la bunuri de valoare, la identitatile victimelor si la conturile lor bancare.

Una dintre procedurile cele mai recente este vanzarea de autovehicule in care escrocii pun un anunt atractiv pe Internet, pretinzand mutari rapide sau calatorii in strainatate pentru a obtine contravaloarea unei rezervari a autovehiculului.

Poate fi vorba in aceeasi masura si de "lipsa livrarii" marfurilor cumparate online in strainatate sau contravaloarea unui excedent de plata pentru un cec fara acoperire.

Pierderea medie este de 4.187 dolari pentru victimele acestor fraude financiare, conform acestui raport.

Documentul mai prezinta si 5.600 de plangeri pentru "fraude in dragoste", in care escrocii au drept tinta utilizatorii de Internet care cauta un partener de viata sau o relatie amoroasa.

"Victimele cred ca au o relatie cu cineva onest si corect. Dar contactul lor este de multe ori un escroc care are un scenariu bine rodat", se precizeaza in raport.

"Ei au drept tinta forumurile, paginile de intalniri si retelele sociale. Indiferent daca victimele sunt mai in varsta de 40 de ani, divortati sau liberi, handicapati sau batrani, toate grupurile sunt supuse riscului".

#escrocherii internet, #fraude internet, #vanzare autovehicule, #marfuri cumparate online , #Internet hacking