Europol, ingrijorat: Hackerii sunt tot mai prolifici - vezi topul infractiunilor cibernetice in 2016

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 08:00
2931 citiri
Europol, ingrijorat: Hackerii sunt tot mai prolifici - vezi topul infractiunilor cibernetice in 2016
Foto: europol.europa.eu

Opt moduri distincte de operare ale infractorilor cibernetice se fac remarcate in noul val de infractiuni comise in mediul online, arata cel mai nou raport al Europol.

Nivelul atacurilor din medul online este in crestere si va continua sa creasca rapid, considera expertii politiei europene, citati de CNBC, iar pentru seful institutiei, Rob Wainwright, acest fapt reprezinta o amenintare serioasa la adresa securitatii collective din UE, in contextul in care, in anumite tari, numarul infractiunilor cibernetice il depaseste pe cel al celor "traditionale".

"Europol se arata ingrijorat de modul in care comunitatea infractorilor cibernetici reuseste sa exploateze dependenta noastra de internet si tehnologie", a specificat Wainwright.

8 moduri clare de operare se disting in randul celor mai intalnite atacuri si amenintari din mediul online in prezent, arata raportul Europol.

Printre acestea se numara serviciile criminale, in care hackerii pun la dispozitie cunostintele si instrumentele de care dispun in vederea savarsirii unor infractiuni, iar expertii in securitate atrag atentia asupra riscului de a vedea gruparile teroriste accesand aceste servicii.

Al doilea sir de infractiuni des intalnite in mediul online din UE este cel al atacurilor asupra unor retele, urmate de cererea de recompense pentru deblocarea acestora, in vreme ce locul trei este ocupat de furtul si tranzactionarea datelor cu caracter confidential.

Pozitia a patra este ocupata de infractiunile de frauda bancara, gruparile criminale evoluand in falsificarea cardurilor. Pe locul 5 intra abuzurile de natura sexuala indreptate impotriva minorilor si comercializarea acestor imagini pe internet.

Acest tip de infractiuni se leaga direct de cele care se regasesc pe locul 7 in clasament si care folosesc reteaua suprapusa Darknet pentru comertul ilicit de continut interzis.

Companiile mari sunt vizate si ele de atacurile online, tinta fiind nu doar furtul de date din servere, ci si falsificarea datelor prezentate de acestea catre public, in vreme ce ultimul loc revine monedelor virtuale, cea mai folosita metoda de plata in caz de rascumparare a datelor sau de trafic ilicit prion Darknet.

Recrutarea unor ofiteri capabili sa combata acest tip de amenintari a dat pana acum rezultate firave, dupa cum recunoaste chiar seful Europol, care reclama existenta unor obstacole de tipul "dreptului la anonimitate si a programelor de criptare" ca fiind cele mai mari piedici puse in calea investigatorilor.

Cu toate acestea, seful Centrului European de Lupta impotriva Infractiunilor Cibernetice, Steve Wilson, sustine ca anul acesta s-au inregistrat si progrese considerabile in activitatea expertilor in securitate cibernetica.

"Parteneriatele realizate intre organele de Ancheta si reprezentantii industriei IT au dus la anihilarea unor retele de infractori si la arestarea unor indivizi asociati cu aceste tipuri de infractiuni", a precizat Wilson.

#infractiuni cibernetice UE, #raport Europol, #hackeri UE, #mod operare hackeri, #abuz sexual minori , #Internet hacking