Hackerii ameninta finantele americane prin servere din Romania

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 13:25
1925 citiri
Hackerii ameninta finantele americane prin servere din Romania

Mai multi hackeri rusi, care opereaza prin intermediul unor servere din Romania, ar pregati un atac major asupra a 30 de institutii financiare din SUA, in scopul de a sustrage milioane de dolari, conform unui avertisment lansat de compania de securitate IT McAfee, informeaza Fox Business.

Atacurile concertate, ce au primit denumirea de 'Proiectul Blitzkrieg' vor implica tranzactii frauduloase si vor avea drept tinta grupuri de investitii si banci de pe intregul teritoriu al SUA, si ar urma sa fie lansate in cursul primaverii viitoare, conform McAfee.

"McAfee Labs considera ca Proiectul Blitzkrieg reprezinta o amenintare credibila la adresa industriei financiare si se pare ca etapele de pregatire ale acestui atac se desfasoara conform planului", sustine Ryan Sherstobitoff, cercetator in cadrul McAfee Labs.

In cadrul Proiectului Blitzkrieg hackerii ar urma sa sustraga bani atat de la bancile importante cat si de la institutiile financiare mai mici, cu protocoale de securitate usor de spart. Banii vor fi sustrasi in sume mici, aproape nedetectabile, pe anumite perioade de timp.

Aceasta amenintare a fost dezvaluita in premiera de RSA in luna septembrie, care a prezentat o postare facuta pe unul dintre canalele de comunicare online ale hackerilor, de catre un hacker rus care-si spune 'vorVzakone'. Initial s-a estimat ca aceste atacuri vor incepe in cursul toamnei, dar datele de care dispune McAfee indica faptul ca vor incepe din primavara anului viitor.

Conform McAfee, acest grup de hackeri este activ din aprilie 2012, iar pana in prezent, vorVzakone a facut cel putin 500 de victime.

Troianul Prinimalka, asociat cu Proiectul Blitzkrieg este un derivat direct la troianului Gozi lansat la inceputul anului 2007, care a avut drept tinta, de asemenea, o serie de institutii financiare americane.

Atacatorii au in vedere folosirea acestui troian pentru a sustrage datele de logare precum si intrebarile de securitate si raspunsurile la aceste intrebari. Va fi un atac de tip generic, in care acest troian va inregistra contul victimei si ultimele informatii de accesare a acestui cont. Þinta principala a acestui atac ar fi platofrma de internet banking "ibanking", ce este folosita de sute de institutii financiare.

Printre posibilele banci care vor fi afectate de acest atac se numara Citigroup (C), care intre timp a si recunoscut potentialul pericol si a anuntat ca va lua masuri pentru protejarea bancii si a clientilor sai, precum si Bank of America (BAC), Goldman Sachs (GS), J.P. Morgan Chase (JPM) sau Morgan Stanley

#hackeri atac finante SUA, #hackeri atac SUA servere Romania, #hackeri romani atac SUA , #Internet hacking