Peste o treime dintre utilizatori nu sunt precauti cand se conecteaza la retele Wi-Fi

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 09:36
1539 citiri
Peste o treime dintre utilizatori nu sunt precauti cand se conecteaza la retele Wi-Fi
Hotspot-urile nu asigură protecţia utilizatorilor

Conectarea la hotspot-uri Wi-Fi timp de cateva momente pe zi a devenit deja o a doua natura pentru multi utilizatori de smartphone-uri. O astfel de retea poate expune dispozitivul la riscuri ascunse.

Totusi, mai mult de jumatate dintre utilizatori nu adopta nicio masura de precautie atunci cand se conecteaza la o retea Wi-Fi publica, potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks, efectuat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab.

In prezent, este foarte simplu sa stai tot timpul online - pe langa retelele celulare si cele broadband, utilizatorii au la dispozitie, in mod constant, cel putin un hotspot pentru conectarea computerului sau a dispozitivului mobil la internet.

Hotspot-urile nu asigura protectia utilizatorilor

Insa, aceste - multi dintre acestia nefiind constienti sau ingrijorati cu privire la posibilele probleme cu care se pot confrunta ulterior. Potrivit studiului, 34% dintre utilizatori au declarat ca nu au adoptat nicio masura de protectie in timpul folosirii unui hotspot, pe cand 17% au declarat ca au efectuat tranzactii bancare sau cumparaturi online folosind diferite retelele Wi-Fi disponibile. Numai 15% dintre utilizatori au declarat ca au verificat standardul de criptare al punctului de acces la internet. Sunt necesare masuri suplimentare de protectie atunci cand folositi o retea Wi-Fi publica?

Utilizatorul, website-ul si intermediarul (,Man-in-the-Middle')

Raspunsul este, fara indoiala, DA. Nu poti sti niciodata ce ar putea face "tipul cu laptop de la masa vecina". Poate, la fel ca tine, isi verifica email-ul sau sta de vorba cu un prieten. Sau poate ca monitorizeaza activitatea online a tuturor celor din jurul lui - inclusiv pe a ta.

Atacurile de tip "Man-in-the-Middle" fac acest lucru posibil. Orice punct de acces Wi-Fi reprezinta o cale de acces la internet pentru toate dispozitivele conectate. Fiecare actiune a unui dispozitiv este transmisa prin intermediul punctului de acces si numai apoi ajunge la site-urile pe care utilizatorii doresc sa le viziteze.

Fara criptarea comunicarii dintre utilizatori si punctul de acces, este foarte simplu pentru un infractor cbernetic sa intercepteze toate datele inregistrate de utilizator. Acestea pot include date bancare sau informatii inregistrate pe site-ul unui magazin online.

In plus, astfel de atacuri sunt posibile chiar si daca hotspot-ul este protejat printr-o parola sau daca utilizatorul navigheaza pe site-uri folosind conexiuni securizate https. Ce tip de informatii sunt de interes pentru infractorii cibernetici? Orice tip de date care le pot aduce un profit - in special date de inregistrare pentru diferite conturi si parole pentru e-mail, e-banking, e-payment si retele sociale.

#Hotspot WiFi, #securitate WiFi , #Internet hacking