Razboi informatic: Rusia ar fi spionat sute de companii americane, europene si asiatice

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 15:36
1754 citiri
Razboi informatic: Rusia ar fi spionat sute de companii americane, europene si asiatice
Sursa foto: Reuters

O firma americana de securitate informatica a afirmat ca a strans probe care dovedesc faptul ca Rusia a spionat sute de companii americane, europene si asiatice, aceasta fiind prima data cand Moscova a fost legata de atacuri informatice mai mult economice, decat politice.

Conform acestei firme, CrowdStrike, companiile care au cazut victime atacurilor au provenit din sectoarele energie si tehnnologie, transmite Reuters.

CrowdStrike nu a vrut sa dea detalii despre pierderile cauzate sau numele victimelor, invocand acordurile de confidentialitate legate de investigatiile sale.

Deocamdata, oficiali rusi nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste informatii, a precizat Reuters.

"Aceste atacuri par sa fie motivate de interesul guvernului rus de a ajuta industria sa-si mentina competitivitatea in demenii cheie de importanta nationala", a declarat, pentru Reuters, Dmitri Alperovitch, CTO la CrowdStrike.

Spionajul cibernetic, folosit de guverne in ultimii zece ani

In anii trecuti, companiile de securitate informatica au anuntat ca guvernul Chinei s-a aflat in spatele unor campanii de spionaj cibernetic, insa China a negat vehement aceste afirmatii. Alperovitch a subliniat ca este prima oara cand guvernul rus a fost pus in legatura cu aceste atacuri cibernetice.

Guvernele folosesc retelele de calculatoare pentru a se spiona de mai bine de 30 de ani, a arata CrowdStrike. Insa numai in ultimi zece ani au inceput sa se foloseasca de spionajul informatic pentru a sustine economiile nationale, a subliniat oficialul companiei de securitate.

CrowdStrike a urmarit in ultimi doi ani activitatea unui grup de hackeri rusi, "Energetic Bear". Firma considera ca in spatele acestui grup este guvernul rus datorita indicatorilor tehnici, precum si datorita obiectivelor alese si a datelor furate, a mai apreciat Alperovitch.

"Suntem foarte siguri cu privire la acest lucru", a spus el. In randul vitimelor se regasesc companii europene din energie, aparare si tehnologie, dar si agentii guvernamentale.

Alperovitch, de origine rusa, este expert in spionaj cibernetic, este cofondatorul companiei CrowdStrike, iar anterior a lucrat la McAfee.

El a declarat pentru Reuters ca datele obtinute de firma sa despre Ursul Energetic sugereaza faptul ca autoritatile de la Moscova au decis sa inceapa utilizarea spionajului cibernetic pentru a promova interesele economice nationale ale Rusiei.

"Ei copiaza jocul chinezilor", a spus acesta. "Spionajul cibernetic este foarte profitabil pentru un beneficiu economic al unei natiuni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atacuri cibernetic, #rusia atacuri, #securitate internet , #Internet hacking