Razboiul cibernetic: Soros si un comandant NATO, atacati de hackerii din Rusia

Vineri, 12 August 2016, ora 12:17
4346 citiri
Razboiul cibernetic: Soros si un comandant NATO, atacati de hackerii din Rusia
Foto: Wikimedia

Lovitura data serverelor Partidului Democrat din SUA si dezvaluirile aparute pe WikiLeaks au furat atentia publicului american si nu numai, dar adevarul este ca informatii mult mai importante s-au scurs cu ceva timp inainte pe un portal mult mai obscur.

DCLeaks.com a aruncat pe piata date culese din mailurile si calculatoarele unui general NATO, ale organizatiei filantropice patronate de George Soros si ale unei asociatii de sustinatori din Chicago ai lui Hillary Clinton, dupa cum relateaza Bloomberg.

Mai mult, expertii in securitate cibernetica sustin ca ambele dezvaluiri poarta amprentele aceleiasi grupari de hackeri din Rusia, suspectata ca ar fi spart serverele democratilor in timpul conventiei nationale a partidului.

Arhiva vasta

Documentele aparute pe DCLeaks in cursul lunii iunie demonstreaza ca hackerii rusi ar putea avea planuri mai elaborate decat simpla influentare a alegerilor prezidentiale din SUA, unele care vizeaza atat politica externa a actualei administratii de la Casa Alba, cat si parghiile politice de care se folosesc alesii americani.

Totodata, expertii in securitate cred ca hackerii mai au si alti asi in maneca, asteptand doar momentul oportun pentru a raspandi diverse informatii in mediul online.

Datele sustrase din calculatoare si mediul online par sa fi fost stranse cu grija de-a lungul timpului, unele datand chiar de cativa ani.

Printre victimele atacurilor se numara ofiteri ai armatei americane si comandanti NATO, dar si Fundatia pentru o Societate Deschisa, fundatie finantata de miliardarul american George Soros, reprezentantii acesteia sustinand ca datele au fost sustrase din serverul intranet folosit de angajati si de partenerii ONG-ului.

Lovitura la varful NATO

Una dintre tinte a fost comandantul trupelor americane din Europa, gen. Philip Breedlove, care s-a retras din activitate in luna iunie a acestui an.

In mail-urile sale, Breedlove s-a plans de indiferenta manifestata de Washington la adresa securitatii din Europa si isi intreba interlocutorii cum ar putea trata acest subiect intr-o discutie fata in fata cu presedintele Obama.

Dezvaluirile din corespondenta comandantului american au inflamat destul de mult relatiile dintre SUA si o parte din aliatii europeni din cadrul Aliantei.

La momentul aparitiei acestora, Breedlove a afirmat ca operatiunea a fost cu siguranta sponsorizata de un serviciu de informatii al unei tari ostile, dar ulterior a refuzat sa mai comenteze subiectul.

O retea dubioasa

DCLeaks a fost inregistrat ca domeniu in aprilie 2016, iar primele dezvaluiri au iesit la iveala doua luni mai tarziu. Site-ul pare sa hraneasca foamea de stiri noi si scandaluri a ziarelor americane, desi tinteste cu precadere teme legate de politica externa a SUA in raport cu Rusia.

In mod similar, dezvaluirile aparute pe WikiLeaks avantajeaza pozitia Moscovei, dar fondatorul site-ului Julian Assange neaga orice implicare a Rusiei in activitatea portalului specializat in dezvaluirea unor documente clasificate.

Expertii americani in securitate vad in aceste increngaturi suspecte o legatura directa cu grupurile infractionale din mediul online care se bucura de sprijinul serviciului de informatii al armatei ruse si al FSB, serviciul intern de informatii de la Moscova.

Guccifer romanul

Hackerii care au spart serverele la Conventia Nationala a Partidului Democrat au incercat sa se ascunda sub identitatea falsa a unui alt infractor cibernetic, Guccifer 2.0, care insista sa afirme ca este din Romania.

Atacatorul s-a dat singur de gol cand s-a dovedit incapabil sa priceapa o iota din limba romana.

In cazul Fundatiei pentru o Societate Deschisa, urmarirea mesajelor din sistemul intranet pare sa fi durat cel putin un an, in iunie acestea fiind scoase la iveala sub un titlu pompos "Planul lui Soros de a contracara politica Rusiei si valorile traditionale".

Corespondenta electronica a lui Breedlove a fost spionata vreme de 4 ani pana la dezvaluirea celor mai incitante mesaje din discutiile purtate cu diversi oficiali din administratie si politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
#hackeri Rusia, #servicii secrete Rusia, #alegeri prezidentiale SUA, #spionaj cibernetic , #Internet hacking