iPhone, cel mai folosit smartphone pe Internet din Europa de Est

Luni, 30 Iulie 2012, ora 18:25
1521 citiri
iPhone, cel mai folosit smartphone pe Internet din Europa de Est

Numarul vizualizarilor mobile de pagini de Internet din Europa Centrala si de Est (CEE) s-a majorat cu peste 50% in ultimele sase luni, datorita numarului mare de furnizori de pe piata si a cresterii calitatii si vitezei transferului mobil de date.

In iunie 2012, fiecare a 17-a vizualizare de pagina din regiune se realiza printr-un telefon mobil sau o tableta, potrivit unei analize a firmei web Gemius.

In luna decembrie 2011, aproximativ 4% din toate vizualizarile de pagini monitorizate de analizele web Gemius in regiune porneau de la dispozitive mobile.

Cele mai multe vizualizari mobile de pagini in CEE s-au facut dupa dispozitive Apple

Apple ramane pe primul loc in topul producatorilor celor mai populare dispozitive in Europa Centrala si de Est. In luna iunie, aproape 40% din toate vizualizarile mobile de pagini pe site-uri masurate de Gemius proveneau de la smartphone-uri sau tablete Apple.

Samsung se afla pe locul al doilea, cu o cota de peste 20% din vizualizarile mobile, fiind urmat de Nokia, cu o cota de peste 15%. Topul continua cu producatorii Sony Ericsson, HTC, Huawei, LG, Motorola si BlackBerry, cu cote de piata sub 10%.

Nokia, pe primul loc in topul celor mai populari producatori in Belarus si Ucraina

Apple nu este insa prima optiune in toate tarile din regiune. In Belarus si Ucraina, piete de Internet foarte tinere, Nokia se afla pe primul loc in topul celor mai populari producatori. In Belarus, Apple ocupa pozitia a doua, dar cu un foarte usor avantaj de numai un punct procentual fata de ocupantul locului al treilea, Huawei (17%), in topul vizualizarilor mobile de pagini.

Nokia, fostul lider mondial pe piata telefoanelor mobile, si-a pierdut rolul dominant pe pietele mondiale in fata companiei Samsung. Pozitia sa in regiunea Europei Centrale si de Est este in declin. Gigantul finlandez a pierdut 13 puncte procentuale din cota de vizualizari mobile realizate in toate tarile Europei Centrale si de Est in anul 2011.

Nokia, depasita de Samsung in 2012 in topul celor mai populari producatori de telefoane mobile din CEE

La inceputul anului 2012, compania Nokia a fost depasita de Samsung si a ocupat locul al treilea in topul celor mai populari producatori de telefoane mobile din regiune. Samung a inregistrat cea mai rapida crestere a procentajului de vizualizari mobile de pagini in 2011.

Peste o cincime din vizualizarile mobile de pagini generate in CEE in luna iulie au provenit de la dispozitive Samsung, cu peste patru puncte procentuale mai mult decat rezultatul Nokia pentru aceeasi perioada.

Samsung are o cota de piata ridicata in cazul vizualizarilor mobile in tari precum Slovenia, Ungaria sau Lituania, unde inregistreaza peste 25% din acest segment.

In trimestrul al doilea din acest an, Samsung a inregistrat un profit operational record, de 5,9 miliarde de dolari, sustinut de vanzarile de telefoane din seria Galaxy.

Racheta Samsung: Profit record, datorita telefoanelor Galaxy

Dispozitivele mobile HTC sunt utilizate intensiv in Republica Ceha si Slovacia, unde au avut cote de 10,4% si, respectiv 13,2%, in luna iunie.

Smartphone-urile si tabletele oferite de Sony Ericsson sunt utilizate pe scara larga in Ungaria (11,1%), Polonia (13,4%) si Slovacia (11,3%).

Dispozitivele mobile Apple, pe primul loc in topul celor mai utilizate in CEE

Cele mai des utilizate modele de dispozitive mobile, produsele de varf ale Apple - iPad si iPhone - domina piata CEE.

In timp ce iPad-ul este extrem de popular in Estonia, Rusia si Slovenia (peste 30% din vizualizarile mobile de pagini generate in fiecare din aceste tari), iPhone-ul atrage in special utilizatorii din Croatia (32%).

Al treilea cel mai popular dispozitiv mobil din regiune este Samsung GT-i9100 (Galaxy S II). Totusi, cu doar 3,5% din vizualizarile mobile generate in medie in regiune, ramane mult in spatele liderului pietei iPad, cu o pierdere de peste 20 de puncte procentuale in cota de vizualizari mobile.

Apple a vandut 26 de milioane de iPhone-uri in perioada aprilie - iunie, sub asteptarile analistilor, care estimasera intre 28 si 29 de milioane de smartphone-uri.

Apple, profit sub asteptari: Vanzari puternice pentru iPad in T3

#vizualizari pagini Internet CEE, #dispozitive mobile accesare Internet, #top producatori dispozitive mobile , #Internet mobil