Ai smartphone? Cum il folosesti mai mult timp, fara sa-l incarci

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 13:26
5038 citiri
Ai smartphone? Cum il folosesti mai mult timp, fara sa-l incarci

Durata de viata a bateriei este cea mai mare problema pe care orice smartphone o are. Daca stii insa ce aplicatii sa folosesti si esti putin mai atent la telefonul tau, ai putea reusi sa dublezi durata de viata a bateriei. 

Nicio baterie de 3,7 volti, suficient de subtire incat sa incapa in carcasa minuscula a telefonului, nu are vreo sansa sa dureze mai multe zile cu o incarcatura mare de aplicatii, cu activitate intensa pe web si alte activitati pentru care smartphone-urile au fost construite.

Cheia catre sporirea duratei de viata a telefonului tau sta intr-o “administrare” corecta a cantitatii de energie pe care dispozitivul tau o foloseste pe ora.

Poti face asta fie folosind mai putin telefonul, fie oprind aplicatiile inutile si alte caracteristici ajustabile, precum catile prin bluetooth sau aplicatiile de pe fundal.

Renunta la luminozitatea display-ului

Mai mult decat oricare alta componenta a telefonului tau, display-ul este cel care consuma o sursa mare de energie, potrivit PCworld.com.

Majoritatea telefoanelor au o optiune de ajustare automata a luminozitatii la lumina ambientala, care contribuie la un consum mai echilibrat de curent, insa pentru rezultate si mai bune poti seta chiar tu luminozitatea la nivel minim acceptabil.

Seteaza la minimum optiunea “Screen Timeout”

Sub meniul de setari al display-ului, ar trebui sa gasesti o optiune numita “Screen Timeout”. Aceasta setare controleaza durata pentru care display-ul este luminat dupa o atingere a ecranului.

Fiecare secunda conteaza aici, asa ca cel mai  bine este sa iti setezi stingerea ecranului dupa cel mai scurt timp posibil, care este de 15 secunde pe majoritatea telefoanelor dotate cu Android.

Dezactiveaza Bluetooth-ul

Oricat de mult ti-ar placea sa folosesti functia Bluetooth in masina sau pentru hands-free, aceasta foloseste multa energie cautand semnale din intreaga lume.

Daca iti opresti Bluetooth-ul poti economisi mai multe ore din viata bateriei tale.

Stinge optiunea Wi-Fi cand nu o folosesti

Ca si Bluetooth-ul, optiunea Wi-Fi consuma foarte mult pentru a cauta si gasi semnalul.

Intr-adevar, internetul wireless este o realizare de care ar trebui sa profiti din plin, atat la birou, cat si acasa, insa nu are sens sa lasi optiunea activata si atunci cand esti pe drum.

Utilizatorii de telefoane cu Android pot sa isi adauge widget-ul Wi-Fi pe ecranul principal, pentru a usura procesul de pornire si oprire a internetului wireless.

Foloseste GPS-ul cu moderatie

Un alt “vampir” de energie pentru smartphone-ul tau este unitatea GPS, un dispozitiv care transmite si receptioneaza semnale de la si catre sateliti pentru a detecta localizarea telefonului pe suprafata Pamantului.

Foarte multe aplicatii iti acceseaza GPS-ul pentru a-ti oferi diferite servicii, de la restaurantele din apropiere pana la verificarea statutului tau in retelele sociale.

Orice utilizator poate sa respinga accesul aplicatiilor la GPS-ul telefonului sau, mai ales atunci cand are dubii privind relevanta datelor GPS pentru aplicatie.

Renunta la aplicatiile pe care nu le folosesti

Capacitatea de a derula mai multe aplicatii in acelasi timp este o caracteristica forte a smartphone-ului, insa ea consuma foarte multa energie, pentru ca fiecare aplicatie foloseste o parte din procesor.

Renuntand complet la aplicatiile pe care nu le folosesti, poti sa reduci nivelul de incarcare a procesorului si, implicit, consumul de energie.

Pentru  utilizatorii de telefoane cu Android exista o aplicatie numita “Advanced Task Killer”,  care supravegheaza toate aplicatiile inutile, de-a lungul unei zile.

Renunta la vibratii

Foarte multi oameni prefera vibratiile in locul unui ringtone, insa o melodie consuma mai putina energie decat vibratiile, atunci cand telefonul suna.

Un ringtone are nevoie doar de o membrana care se vibreze suficient de tare in speaker cat sa produca un sunet, pe cand un motor pentru vibratii are nevoie de foarte multa energie pentru a determina intregul dispozitiv sa vibreze.

Daca nu vrei sa fii deranjat auditiv, poti lua in considerare posibilitatea de a lasa telefonul la vedere pentru a vedea atunci cand primesti un apel.

Renunta la notificari

Se pare ca fiecare aplicatie existenta cauta pe internet actualizari, stiri, mesaje si alte informatii. De cate ori aplicatiile gasesc ceva, ele vor aprinde un LED, vor afisa un mesaj sau vor avea alte astfel de reactii care consuma curent.

Nu trebuie sa renunti la toate notificarile, insa renuntand la cele inutile economisesti curent pentru bateria ta si reuseti astfel sa iti concentrezi atentia asupra lucrurilor importante din ziua de lucru.

Profilul Power Saver pentru Android

Ultimele telefoane cu Android includ un profil numit Power Saver care contribuie la o gestionare mai usoara a diferitelor caracteristici care consuma curent.

Profilul Power Saver impiedica automat aplicatiile sa faca actualizari pe fundal, iti ajusteaza luminozitatea ecranului, seteaza temporizarea “screen timeout”, anuleza animatiile de pe ecran si opreste vibratiile.

Acest profil se activeaza automat in momentul in care nivelul de energie in baterie scade sub 20%, dar poate fi setat sa pornesca si la 30%. Cu cat mai repede se activeaza profilul Power Saver, cu atat mai lunga este durata de viata a dispozitivului smartphone.

Aplicatia JuiceDefender pentru Android

Ajustand manual toate setarile telefonului peste zi, ai mari sanse sa iti folosesti dispozitivul cateva ore in plus, insa daca efortul ti se pare prea mare, poti descarca o aplicatie care face toata treaba.

Pentru telefoanele cu Android, JuiceDefender inchide orice aplicatie pe baza de unde radio si gestioneaza incarcarea procesorului pentru a optimiza nivelul de energie consumat de baterie, in fiecare moment.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#aplicatii, #baterie smartphone, #economie baterie smartphone, #smartphone , #Internet wireless