China preia conducerea revolutiei digitale. Europa a ratat startul

Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:50
3199 citiri
China preia conducerea revolutiei digitale. Europa a ratat startul
Foto: The Telegraph

Diferentele uriase dintre progresele tehnologice inregistrate in doua mari piete globale, Uniunea Europeana si China, ridica semne de intrebare asupra perspectivei de dezvoltare din zona euro.

Problema este pusa pe tapet de Robert D. Atkinson, presedintele Fundatiei pentru Tehnologie Informatica si Inovatie, si Paul Hofheinz, presedinte Consiliului Lisabona, un grup de cercetare din Bruxelles.

Analizand Indexul Evolutiei Digitale, un grafic realizat de Fletcher Scool din cadrul Universitatii Tufts, cei doi afirma intr-un articol pentru Project Syndicate ca viitoarea mare provocare a Europei va veni in urma revolutiei digitale declansate de China.

Start ratat

Pana si simplul eveniment de listare publica a gigantului Alibaba, care a transformat compania chineza in a 17-a mare firma la nivel mondial, cu o valoare de piata de 23 de miliarde de dolari, pare sa fi fost ratat de catre europeni.

Bruxelles-ul si Beijingul par sa opereze cu unitati de masura diferite in ceea ce priveste evaluarea importantei evolutei digitale.

In timp ce China isi intensifica eforturile in acest sens, Europa ramane influentata de succesul obtinut de platformele americane Amazon, Google sau Facebook, ba chiar initiaza masuri de represalii impotriva acestora.

La doar cateva luni dupa succesul obtinut de Alibaba pe piata americana, Parlamentul European emitea o rezolutie cu caracter neobligatoriu prin care se dorea oprirea unor posibile abuzuri ale unor companii precum Google, a caror pozitie este considerata dominanta in piata.

Rezolutia cerea in mod expres motoarelor de cautare ale unor companii ruperea de alte activitati comerciale.

Insa nu platformele gigantilor americani vor pune la incercare Europa, ci politicile protectioniste si expansioniste ale tarilor asiatice, in special China, care isi asigura astfel o pozitie dominanta in tehnologia digitala a viitorului.

Daca UE si Statele Unite nu intervin pentru a contracara efectul progresului digital inregistrat de China, tehnologia viitorului va fi controlata dupa regulile unui regim aflat in contradictie cu principiile fundamentale pe care a fost cladita civilizatia occidentala.

China, expansiune in forta

Este clar ca economia chineza mizeaza tot mai mult pe tehnologia digitala. "Unicornii", companiile cu o valoare de piata de peste un miliard de dolari rezultata in urma listarii publice sau a vanzarii, sunt in numar de 27 in China si doar 21 in Europa.

China detine si 4 dintre cele mai accesate site-uri din lume. Baidu, de exemplu, principalul motor de cautare din China, anticipeaza ca in doar sase ani 50% din veniturile sale vor veni din afara tarii.

Chiar daca in Statele Unite numarul "unicornilor" este de 79, China reprezinta o amenintare prin mercantilismul si protectionismul manifestat de oficialii de la Beijing in atingerea obiectivelor din domeniul hi-tech.

Spre exemplu, ocuparea primului loc in productia mondiala de semiconductori pana in 2030 este garantata de stat prin acordarea unor subventii catre firmele producatoare in valoare totala de 20 de miliarde de euro si eliminarea concurentei straine de pe plan intern.

La fel, 640 de miliarde de euro anual vor fi investiti pana in 2020 pentru dezvoltarea a sapte industrii strategice, printre care se numara cea informatica si tehnologia comunicarii.

Bariera tehnologica din China joaca si un rol importanta in politica protectionista a Beijingului, fiind un motiv de a pune piedici dezvoltarii pe piata locala firmelor occidentale.

Coroborand aceste strategii cu furtul de tehnologie practicat la scara larga in Asia, pericolul reprezentat de China devine evident.

Internetul, de la retea globala la sistem balcanic

Viziunea diferita a Beijingului de a favoriza avantul tehnologic isi gaseste rapid adepti in randul unor tari care aplica aceleasi metode pentru a dezvolta sectoarele tehnologice pe piete opace. Insa, fenomenul este dublat si de balcanizarea Internetului, dupa modelul aplicat pana acum de Brazilia, Rusia sau Turcia prin crearea unor retele nationale inchise.

Chiar si cu o sperietoare de genul supravegherii serviciilor secrete straine, inchiderea retelei de comunicare intr-un "cloud" national nu se justifica.

Cat despre pericolul reprezentat de hackeri, cele mai mari grupari de infractori cibernetici se afla acum tocmai in state precum Rusia sau China.

Europa si Statele Unite vor trebui sa gaseasca o formula comuna pentru a pastra internetul liber si nesupus unor oprelisti dictate de un regim sau altul, altfel China va dicta in curand termenii in care cel mai important sector economic se va dezvolta in viitor.

#revolutie digitala China, #progres tehnologic UE, #balcanizare internet, #libertate Internet China , #Investitii IT