Cloud-ul, noul Eldorado pentru companiile din IT&C

Luni, 03 Iunie 2013, ora 14:21
2715 citiri
Cloud-ul, noul Eldorado pentru companiile din IT&C

Omul modern a intrat intr-o noua era, a cloud computing-ului, care nu inseamna altceva decat o adaptare tehnologica la viteza cu care circula informatiile, la viteza pe care o cer consumatorii.

Cloud computing-ul nu mai este un concept, ci o realitate. IBM construia inca din 2010 un centru de date, prin intermediul caruia intentiona sa oferii servicii de tip cloud companiilor. Dupa investitii de milioane de dolari au venit si rezultatele: IBM are clienti puternici, companii precum Allianz, Axa, Bitdefender sau eMAG, cel mai mare magazin online din Romania.

Potrivit vocilor din piata, o companie mare poate plati pana la 300.000 de euro daca doreste sa investeasca in infrastructura unui cloud privat.

Cloud-ul privat se refera la o infrastructura extrem de performanta, disponibila la sediul companiei printr-un set de aplicatii software si sisteme hardware care au aceeasi performanta precum centrele de date ale providerilor de cloud public, precum Google sau Microsoft.

In Romania nu exista studii detaliate privind piata de cloud, dar la nivel global serviciile de cloud adresate companiilor a generat doar anul trecut 111 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare Gartner. Potrivit celor mai recente estimari, facute de aceeasi companiei, piata de servicii cloud va ajunge anul acesta la 131 de miliarde de dolari, iar anul viitor la 150 de miliarde de dolari. Pana in 2020, piata de cloud va fi ajuns la 241 de miliarde de dolari, au spus specialistii Gartner.

Amazon Web Service (AWS), companie care ofera servicii de tip cloud, va genera in acest an o cifra de afaceri de 3,8 miliarde de dolari, potrivit analistilor. AWS a generat aproape doua miliarde de dolari cifra de afaceri in 2012.

Business-uri intregi se muta in cloud

Centrele de contact si suport tehnic iau in considerare optiunea mutarii operatiunilor in cloud, chiar in acest an, potrivit unui sondaj realizat de catre Interactive Intelligence Group, furnizor international de solutii integrate pentru comunicatii de business.

Potrivit sondajului, realizat in luna ianuarie a acestui an, aproximativ 30% dintre centrele de contact analizeaza optiunea migrarii operatiunilor in cloud anul acesta, in timp ce peste 7% din acestea si-au stabilit deja strategiile de mutare a activitatilor in cloud.

Potrivit Interative Intelligence Group, aproximativ 25% dintre centrele de contact si-au mutat deja in cloud o parte din aplicatiile de comunicare de business.

Cloud-ul a devenit prietenos si cu utilizatorii finali

Termenul de "cloud computing" a inceput sa fie utilizat masiv in ultimii doi ani in Romania, dar tehnologia in sine a inceput sa fie utilizata de romani odata cu deschiderea primului cont Yahoo Mail.

Din cloud-ul public fac parte aplicatiile disponibile prin intermediul unui browser, folosite in scopuri de business, care sunt accesibile doar prin Internet, cu o parola.

Ca serviciile de tip cloud devin o realitate se observa cel mai bine la nivelul consumatorilor finali. Spre exemplu, in urma cu sapte ani, cand Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, avea aproape sapte milioane de clienti, nu existau nici macar 100.000 de utilizatori de servicii de date mobile. In prezent, insa, din cele peste 10 milioane de cartele SIM active din reteaua Orange, peste trei milioane sunt folosite pentru Internet mobil.

Orange lanseaza serviciul Orange Cloud in Romania

Acelasi trend se observa si la operatorul numarul doi de pe piata din Romania, Vodafone, potrivit caruia peste 40% din clientii care intra in magazinele companiei sau ale partenerilor cumpara un smartphone.

Ori, fara smartphone, fara cloud. Atat Orange, cat si Vodafone au ajuns la o baza suficienta de clienti de smartphone-uri incat sa lanseze servicii de tip cloud, prin intermediul carora utilizatorii sa poata stoca imagini, clipuri video sau documente. Dar ce e nou, in conditiile in care pe piata exista deja servicii recum Dropbox, Skydrive (Microsoft) sau Google Drive? Raspunsul este simplu: comoditatea si siguranta utilizatorului de a-si stoca informatii in reteaua unei companii in care are incredere si careia ii plateste deja un abonament lunar.

Iar cifrele sunt bine pentru operatori. Anul acesta s-a estimat ca utilizatorii romani vor cumpara 1,3 milioane de smartphone-uri si 400.000 de tablete. Evident, o mare parte din ele vor fi vandute chiar de catre operatorii de comunicatii.

#piata servicii cloud, #servicii cloud Romania, #utilizatori cloud , #Investitii IT