Dan Nica: Romania are atuuri importante in domeniul ITC

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 16:13
1552 citiri
Dan Nica: Romania are atuuri importante in domeniul ITC

Romania are cateva atuuri importante in procesul de atragere a investitiilor straine, printre acestea numarandu-se internetul de mare viteza, angajati bine pregatitti in sectorul IT&C si climat investitional prietenos, a declarat marti ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

"La nivel mondial, Romania se plaseaza pe locul 3 sau 4 in privinta vitezei de transfer a datelor din lume. O infrastructura telecom bine pusa la punct ajuta la dezvoltarea afacerilor, la dezvoltarea de noi produse in domeniul ITC. Un alt atu este resursa umana, una creativa si bine pregatita. Romania ocupa prima pozitie in Europa si a sasea la nivel international in privinta numarului de persoane certificate in domeniul IT raportat la numarul de locuitori. De asemenea, 95% dintre studenti cunosc limba engleza, iar 30% vorbesc doua limbi straine. Toate acestea au determinat importante grupuri internationale din domeniul IT&C sa deschida subsidiare in Romania, unde isi desfasoara activitatea mii de angajati", a spus Nica, prezent la a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, care se desfasoara la Bucuresti.

Ministrul a mai spus ca un alt atu il reprezinta climatul investitional, pe care l-a catalogat ca fiind prietenos.

"Cota de impozitare a profitului este una redusa, respectiv 16%. De asemenea, veniturile din salarii realizate ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt supuse impozitarii. Un alt avantaj al Romaniei il constituie dimensiunea pietei, fiind cea mai mare din Europa de Sud-Est si a doua din Europa Centrala si de Sud-Est. De asemenea, Romania se situeaza la confluenta marilor rute comerciale si este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a afirmat Nica.

El a adaugat ca Romania este a treia tara din Uniunea Europeana care a lansat comercial servicii de telecomunicatii mobile din generatia a patra (4G).

"Romania adopta imediat tot ce este nou si in trend in domeniul IT&C, iar consumatorii sunt sofisticati, cumpara tot ce inseamna gadget-uri si terminale mobile, asa cum s-a intamplat in perioada Black Friday, cand au fost vandute peste 45.000 de tablete", a spus Nica.

In opinia minstrului, potentialul investitor strain are acces pe piata romaneasca la servicii IT de calitate, furnizate la un pret competitiv si pe un suport tehnic "uimitor".

"Romania are peste 8.000 de firme care activeaza in domeniul software, deci aici poti sa gasesti competenta la un pret competitiv, pe un suport tehnic uimitor", a spus Nica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#domeniul ITC, #Ministrul Dan Nica, #investitori straini , #Investitii IT