Londra, noua capitala tehnologica a Europei: Investitiile ating un nou record

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 12:36
2583 citiri
Londra, noua capitala tehnologica a Europei: Investitiile ating un nou record

Orasul de pe malurile Tamisei atrage din ce in ce mai multi investitori interesati de dezvoltarea noilor tehnologii concepute de cercetatorii din Regatul Unit. In primele noua luni ale acestui an, peste un miliard de dolari au intrat in conturile firmelor axate pe dezvoltarea unor tehnologii de ultima ora.

Suma depaseste cu 30% nivelul investitional din acest soctor inregistrat in urma cu un an si este de 10 ori mai mare decat plafonul atins in 2010.

Si mai incurajator este faptul ca investitiile se adreseaza unor fime nou infiintate, fluxul de capital investit in acestea indicand faptul ca micile firme londoneze pot deveni in scurt timp companii de renume pe piata IT. Datele au fost adunate de London & Partners, un birou din cadru municipalitatii londoneze, fiind date publicitatii in editia de astazi a Financial Times.

Incubator de afaceri

Conform unei analize efectuate de Startup Genome, Londra este cel mai mare incubator de afaceri din domeniul IT din Europa, peste 3000 de noi firme dand un nou impuls economic orasului. Nivelul este deja mai mare decat al oraselor Berlin si Stockholm, alte doua orase in plina dezvoltare a sectorului tehnologic.

"Sub spectrul acestor cifre vedem clar ca noile tehnologii sunt in plina dezvoltare atragand atentia investitorilor din toata lumea", explica Eileen Burbidge, partener in cadrul Passion Capital, un fond de investitii din Londra.

Pana acum, cei de la Passion Capital au trei noi firme locale: DueDil, Thread si GoCardless.

"Londra castiga astfel o buna parte din banii investiti in sectorul tehnologic la nivel global .Pe de o parte era de asteptat, pentru ca orasul este un important punct economic si are un rezervor bogat de talente. Pe masura ce tehnologia devina parte a oricarui sector economic, pare normal ca Londra sa revendice o pozitie principala si in dezvoltarea noilor tehnologii", mai spune Eileen Burbidge.

Tinta de 1,5 miliarde dolari

Pana la sfarsitul acestui an, dezvoltatorii tehnologici din Londra se asteapta sa absoarba in total 1,5 miliarde de dolari. Pana acum, doar trei companii londoneze au reusit sa depaseasca nivelul de absorbtie de peste 50 milioane de dolari, similar cu cel al investitiilor derulate in Silicon Valley. Takeaway.com, Farfetch si Funding Circle, cele trei companii in cauza, ar trebui sa aiba o piata de un miliard de dolari dacaeste sa respectam reteta infuziei de capital din Statele Unite.

"Ultima transa ne va ajuta sa ne consolidam pozitia in piata si sa ne extindem la nivel international", spune Samir Desai, co-fondator al Funding Circle, o retea de creditare in sistem P2P. Firma sa a primit anul acestea investitii in doua transe care au depasit 180 milioane, ultima transa, din iunie, fiind de 63 de milioane de dolari.

Dezvoltarea unor tehnologii pe taram european nu i-a lasat indiferenti nici pe americani. GoogleVentures, divizia de investitii a gigantului IT, a lansat inca din iulie un program de finantare a afacerilor din Europa de 100 milioane de dolari in timp ce cu o luna inainte Index Ventures arunca pe piata din Europa o infuzie de 400 milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiiloraflate in stadiu incipient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incubator afaceri, #tehnologii noi, #londra, #firme londoneze, #infuzie capital , #Investitii IT