2008, anul scaderii preturilor pe piata IT din Romania

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 10:36
2037 citiri
2008, anul scaderii preturilor pe piata IT din Romania

Analistii spun ca in acest an piata de profil se va orienta catre competitivitate si mai putin pe cresterea afacerilor. Dupa o majorare estimata la aproximativ 17% in 2007, sectorul IT isi va mai tempera cresterea in acest an. Conform primelor previziuni IDC Romania, in 2008 valoarea pietei IT din Romania ar trebui sa atinga pragul de 1,37 miliarde de euro, inregistrand o crestere cu aproximativ 11% fata de anul trecut.

Piata de hardware va ramane, si in 2008, cea mai importanta componenta a pietei IT din Romania, in principal ca urmare a cererii foarte mari pentru calculatoare personale. Desi desktopurile vor depasi ca numar de unitati vandute laptopurile, cu un raport de aproximativ 3 la 1, ultimele vor continua sa se vanda excelent, cu o rata de crestere dubla fata de cea a desktopurilor. in pofida migrarii catre mobilitate si a cresterii masive a cererii pentru unitati notebook, per total rata de crestere a valorii pietei de calculatoare se va situa la aproximativ 10%.

Accesul la conexiuni influenteaza cererea de PC-uri

In 2008 se va vedea efectul maturizarii treptate a pietei si a scaderii preturilor la calculatoare, "Simbioza intre disponibilitatea conexiunilor broadband si rata de penetrare a calculatoarelor va deveni foarte evidenta in acest an", sustine Madalin Lazarescu, research manager, IDC Romania.

"Accesul la conexiuni broadband fixe si mobile se raspandeste destul de repede, ceea ce influenteaza in mod pozitiv si achizitia de calculatoare. Mai multe computere inseamna si mai multe conexiuni la internet, dar si mai multa cerere pentru broadband, ceea ce completeaza acest ciclu simbiotic", a mai spus Lazarescu.

In timp ce preturile si rata de penetrare mentin cresterea valorii pietei de calculatoare la aproape de 10%, investitiile in servicii IT vor fi mai mari cu 19,6% pana la sfarsitul acestui an, reprezentand o crestere cu doua puncte peste rata de anul trecut. Chiar si in aceste conditii, IDC atrage atentia companiilor care sunt implicate in industrie, in special celor locale, asupra excesului de optimism in ceea ce priveste obtinerea de noi contracte.

Competitia acerba va fi un factor marcant al acestui an, iar companiile nationale si multinationale se vor lupta pentru cote cat mai mari din investitiile locale, straine si fondurile structurale europene destinate serviciilor IT.

IMM-urile, viitorul industriei IT

Marius Ghenea, prese-din-tele magazinului online Pcfun.ro, apreciaza ca la nivelul pietei de intreprinderi mici si mijlocii, vor domina achizitiile de sisteme informatice integrate (solutii tip mini-ERP) sau module ale acestora, precum sisteme de gestiune, sisteme POS, de management si business-intelligence.

"La nivelul corporatiilor mari, probabil ca, in conditiile in care acestea au deja sisteme ERP implementate, anul 2008 va fi «dedicat» implementarii unor sisteme mai moderne de relatie cu consumatorii, sisteme tip CRM, inclusiv cele online de relatie cu clientii, nu doar solutii e-commerce", a mai spus Ghenea.

Acesta a adaugat ca vor mai exista si alte investitii in zona de angajare online a consumatorilor. "Desi cresterile vor fi solide in acest an, companiile isi vor pune in valoare intreg arsenalul pentru a castiga teren", spune Calin Mirea, analist, IDC Romania. "Serviciile de suport si integrare de sistem vor continua sa domine piata serviciilor IT, iar contractele tip proiect vor deveni din ce in ce mai raspandite in decursul anului.

Asta va incuraja competitia, pentru ca acest tip de contracte cu un termen de finalizare clar stabilit ofera libertatea beneficiarilor sa migreze de la un furnizor la altul, mult mai usor decat in cazul unor contracte de servicii pe termen lung", apreciaza Calin Mirea.

Piata de software ar putea creste cu 11% in acest an

Marius Ghenea crede ca 2008 va fi, din punctul de vedere al serviciilor IT, un an mult mai echilibrat, in care diverse tipuri de servicii vor avea participari echilibrate in totalul pietei IT din Romania. "Nu as putea indica un anumit serviciu care va domina piata", a mai spus Ghenea.

Pe piata de software com-petitia va fi de asemenea foarte puternica. Rata de crestere se va mentine in apropierea valorii de 11% in 2008, iar jucatorii se vor infrunta direct pentru noile oportunitati de pe piata.

Ca tara devenita recent membra UE, Romania se prezinta ca o piata atractiva pentru producatorii de software din intreaga Europa, precum si pentru companiile multinationale interesate de noile oportunitati. Conform IDC, jucatorii locali care nu au strategii puternice si eficiente pentru dezvoltare vor avea de suferit.

"Cel mai important este ca firmele care produc si comercializeaza software sa se specializeze pe anumite nise", spune Calin Mirea. "Ei trebuie sa identifice doua sau trei verticale importante, sa isi dezvolte competentele in aceste domenii si sa isi indrepte atentia catre segmentul IMM, care prezinta cel mai mare potential pentru anii care urmeaza", concluzioneaza specialistul IDC.

Piata romaneasca a programelor de calculator pentru business va continua sa evolueze pozitiv cel putin in urmatorii doi ani, datorita scaderii preturilor licentelor, cresterii competitiei intre vanzatori si diversificarii ofertei, a declarat analistul IDC, Calin Mirea. Marius Ghenea se declara sigur de cresterea pietei de software, peste nivelul pietei hardware. "Este absolut normal, deoarece aceste produse software vor fi instalate nu doar pe noile calculatoare vandute si instalate in 2008, ci si pe calculatoarele si retelele deja instalate inainte de 2008", a mai spus Ghenea.

Vanzarile online vor avea un aport important in 2008

Acesta adauga ca din punctul de vedere al canalelor de vanzare, o nisa importanta, cu cea mai mare crestere, probabil de peste 100% fata de 2007, o vor reprezenta vanzarile online. "Din punct de vedere al niselor de produse si servicii, deocamdata nu vad sa apara nimic semnificativ in 2008, in afara de cele deja lansate in 2007", a concluzionat Marius Ghenea. Presedintele pcfun.ro sustine ca si in 2008 piata hardware va ramane principala componenta, pentru ca la nivelul pietei consumer si de small-office, Romania este inca o piata de "first-time buyers".

"Piata nu este saturata si exista multi consumatori care isi cumpara pentru prima oara in viata un computer, o imprimanta sau un laptop, ceea ce in general coincide, ca si pe alte piete, cu o parte hardware dominanta", spune Marius Ghenea. "Asta pentru ca software-ul ca «servici» intra mult mai tarziu in joc, motiv pentru care exista un decalaj la achizitie intre hardware si servicii software", sustine acesta.

"Acest lucru este cu atat mai adevarat pe o piata ca cea din Romania, unde consumatorii au tendinta sa amane achizitia produselor software si a serviciilor pana in momentul in care acestea devin neaparat necesare", concluzioneaza Ghe-nea. La categoria business, laptopul conduce, insa pe segmentul marilor consumatori, lider absoult este desktopul.

"Daca ne referim la piata de business, notebook-urile vor reprezenta in 2008 o piata mai importanta decat desktopurile", spune Marius Ghenea. "Daca insa ne referim la piata consumer, cred ca si in 2008 desktopurile vor domina, atat ca numar de unitati vandute, cat si ca valoare a pietei, cel putin daca luam in calcul un sistem desktop complet, care include si monitorul, pentru a putea face o comparatie reala cu laptopurile", a mai spus presedintele pcfun.ro.

» Nu cred ca vom avea programe masive de informatizare lansate de Guvernul Romaniei, deoarece interese mult mai mari par sa fie legate de asfaltari si de borduri ca si lucrari "majore" de infrastructura
Marius Ghenea, presedintele pcfun.ro

Serviciile, cel mai bun "client" pentru IT

Marius Ghenea sustine ca anul acesta serviciile, ca ramura economica, vor reprezenta cel mai mare potential pentru dezvoltarea produselor IT. Acesta argumenteaza ca sectorul serviciilor re-pre-zinta o ramura care se dezvolta rapid, ce utilizeaza intens solutii informatice si care intelege necesitatea adaptarii rapide la noile tehnologii. Contractele cu statul nu mai reprezinta o solutie pentru companiile IT.

"Nu cred ca in ultimii ani mai putem vorbi despre o prevalenta a contractelor cu statul in ceea ce priveste industria IT din Romania", sustine Marius Ghenea. Acesta considera ca exista deja o piata puternica de consumatori individuali, cu o dinamica pozitiva foarte buna si o piata solida a companiilor private care cred ca au realizat majoritatea vanzarilor si in 2007, si in anii anteriori.

Aceasta tendinta va continua si in 2008, in afara situatiei in care, pe baza unor programe guvernamentale sau fonduri europene, programe masive de informatizare ar fi lansate de Guvernul Romaniei. "Nu cred insa ca se va intampla asa ceva, deoarece interese mult mai mari par sa fie legate de asfaltari si de borduri ca si lucrari «majore» de infrastructura", sustine Marius Ghenea.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/2008-anul-scaderii-preturilor-pe-piata-it-din-romania/337862/ target=_blank>Adevarul</a>