Apple: ce pregateste maine Steve Jobs?

Marti, 04 Septembrie 2007, ora 10:05
1333 citiri

O noua serie de playere iPod, un nou telefon iPhone, noi computere sau laptopuri MacIntosh, se numara printre posibilele anunturi pe care seful Apple, Steve Jobs, urmeaza sa le faca pe 5 septembrie, in cadrul unui eveniment special anuntat oficial de companie.Cel mai probabil va fi vorba de noi iPod-uri, spun specialistii, insa blogurile sunt pline de zvonuri care mai de care mai interesante, dar neverificate. Pe invitatia oficiala trimisa presei apare o silueta care poarta ceea ce pare a fi un iPod, iar evenimentul este intitulat "The beat goes on".

Insa ar putea fi vorba de asemenea despre un telefon muzical, pentru ca Steve Jobs a numit deja iPhone drept "cel mai bun iPod de pina acum".

"Noi credem ca e vorba de noi produse iPod", a declarat un analist al Enderle Group, firma de cercetare din Silicon Valley. Desi nu a inventat playerul de muzica digitala, Apple a reusit sa revolutioneze industria muzicii, playerul MP3 a luat locul CD-playerului, iar vanzarile de muzica digitala au devenit o industrie de miliarde de dolari.

Cunoscutul iPod are o cota de piata de 70% chiar daca exista numeroase echipamente concurente si multe copii chinezesti ieftine ale produsului.

Se fac sase ani de la lansarea primului iPod, iar anul acesta a fost prezentat oficial si telefonul mobil iPhone. Cel mai nou produs din serie este iPod Shuffle, lansat in urma cu un an.

Deci e timpul pentru un anunt nou. IPod-ul Video nu a fost actualizat din 2005. Desi playerul continua sa se vanda ca painea calda, profitul liniei scade de la an la an pentru ca in general cumparatorii opteaza acum pentru modelele mai ieftine din serie. "Seria de modele iPod are nevoie disperata de upgrade", a spus analistul citat.

Cercetatorii sustin ca iPod are nevoie de capacitati wireless, precum playerul rival de Microsoft, Zune, dar si de un ecran mai mare pentru a vizualiza clipurile video mai bine. "Consumatorii asteapta produse noi de la Apple, mai ales dupa criticile aduse unor produse", a explicat analistul.

Alti specialisti vorbesc despre un player iPod care sa arate exact ca telefon iPhone, dar fara posibilitatea de a efectua apeluri. Acest lucru ar duce la o scadere a pretului de la 600 de dolari la aproape 200 de dolari.

Apple a reusit sa realizeze cel mai mare magazin online de muzica digitala si continut video digital, iTunes, dar care incepe sa aiba de asemenea probleme si are nevoie de lansari noi. In urma cu o luna, Universal Music a cerut mai multi bani si pina la urma s-a renuntat la colaborare. Acum NBC anuntat ca retrage serialele si emisiunile sale de pe iTunes.

In al treilea rand, mai multe produse Apple au fost criticate pentru calitatea materialelor din care au fost realizate, sau pentru performantele componentelor.

Din cauza ca anuntul oficial din 5 septembrie trebuie sa rezolve toate aceste probleme, toata lumea este cu ochii pe Steve Jobs. Tocmai de aceea ramane intrebarea: ce va fi anuntat maine?

Bloombiz